Átfogó felmérést készített a magyarok nyaralási szokásairól a Danubius Hotels és az Opinio piackutató. A kérdésekre adott válaszokból többek között kiderül, hogy milyen arányban preferáljuk a belföldi, illetve külföldi úti célokat, valamint hogy milyen szempontok alapján választjuk ki szállásunkat.

A koronavírus-járvány előtti időkben egyre népszerűbbek voltak az olcsó, fapados járatokkal elérhető külföldi állomások, ám a pandémia sokat változtatott az utazási szokásokon. A bezártságban népszerűbbek lettek a belföldi célpontok, és most, hogy kevésbé korlátozzák az idegen országokba való átjárást is úgy tűnik:

a magyarok több mint fele tervez belföldi nyaralást idén.

Pontosabban a felmérésben résztvevők 36 százaléka csak belföldi, 16 százaléka belföldi és külföldi, 12 százaléka pedig csak külföldi nyaralásra készül. A megkérdezettek ugyancsak 36 százaléka egyáltalán nem tervez üdülést.

A hazai földön nyaralók leginkább azért maradnak Magyarországon, mert könnyebb hazajutni, ha bármi történik, illetve kényelmesebb az utazás, nem kell a külföldi vakációval járó ügyintézéssel, például vízummal vagy covid-igazolással bajlódni, lehet SZÉP-kártyával fizetni, emellett ár-érték arányban kedvezőbbnek tartják – írja a Földjáró.

via GIPHY

Az infláció például az itthon vakációzók 62 százalékának befolyásolja a nyaralási szokásait, ők jellemzően rövidebb időre mennek pihenni, kevesebbet költenek szórakozásra és olcsóbb szállás mellett döntenek. 

Az itthon vakációzó válaszadók fele átlagosan fejenként kevesebb mint 100 ezer forintot költ a nyaralására, és csak 25 százalékuk szán rá 150 ezer forintnál többet.

61 százalékuk egy hetet vagy annál kevesebbet tölt üdüléssel, 24 százalék két hét, míg 15 százalék legalább három hét pihenést tervez. A nyaralás alatt leginkább apartmanban, szállodában és panzióban szállnak meg a magyarok. A szállás kiválasztásakor a legfontosabb szempontok számukra:

  • az ár
  • az elhelyezkedés
  • a rugalmas lemondhatóság/változtathatóság
  • az ellátás minősége
  • a higiénia
  • az értékelések
  • a helyi programkínálat
  • a személyzet vendégszeretete

Az összefoglaló szerint a kedvező díjszabáson felül az adott hotelben szerzett élményeken múlik leginkább, hogy valaki legközelebb újra ugyanazt a szállodát választja-e a nyári pihenéshez.