Hogy ne vesszünk el a sok tanács és éppen aktuális divat diéták között, érdemes egy, a témában jártas szakember tanácsait követni.
1. Fontos a szezonalitás
Vannak olyan élelmiszerek, alapanyagok, amelyek esetében kiemelten fontos a szezonalitás. Ilyenek például a zöldségek és a gyümölcsök. Ha odafigyelünk arra, hogy vásárláskor hazai és éppen termő alapanyagokat válasszunk, azzal nem csupán a szervezetünket töltjük fel a lehető legmagasabb vitamintartalmú és legfrissebb terményekkel, de a környezetünknek is jót teszünk.
2. Nem mindegy, hogy honnan
A fentieken túl azonban érdemes arra is odafigyelni, hogy az adott zöldséget vagy gyümölcsöt hol, hogyan termesztették, hogy a hús, amit meg szeretnénk venni, milyen gazdaságból származik. A nagyipari termelésből származó zöldségekről és gyümölcsökről általánosságban elmondható, hogy vitamin- és tápanyagtartalmuk alacsonyabb, így sokkal jobb, ha egy helyi kistermelőtől szerezzük be ugyanezt. Ez sajnos a nagyipari állattartásról is elmondható. A nagymértékű antibiotikum használat és a szélsőséges állattartási körülmények nehezen eredményeznek egészséges és minőségi húskészítményeket. Ha szeretnénk figyelmet fordítani az alapanyagokra, tartsuk szem előtt a következőket: válasszunk hazai termesztésű, lehetőség szerint bio és GMO-mentes élelmiszereket és háztáji, antibiotikum-mentes, magas állatjólléti gazdaságból származó húskészítményeket.
3. minőség a mennyiség helyett
Az optimális egészségi állapotért és a megfelelő testtömegért a kalóriákon túl, az ételek minősége is nagyban hozzájárul. A magas minőségű alapanyagok közé tartoznak a természetes, csak minimálisan feldolgozott ételek: a gyümölcsök, a zöldségek, a gabonák, a húsok, a tejtermékek, a hüvelyesek és a halak. Míg ezzel ellentétben a többszörösen feldolgozott élelmiszerek, mint a fehér pékáruk, a feldolgozott húskészítmények, a csokik, a kekszek, a magas transzzsírsav- és hozzáadott cukortartalmú készítmények az alacsonyabb minőségű ételek közé sorolhatóak. Minél többet fogyasztunk az utóbbi kategória termékei közül, annál több üres kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, növelve az egészségügyi kockázatok lehetőségét és a testtömegünket egyaránt
– tette hozzá Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.
4. Fő a változatosság
A megfelelő tápanyag- és vitamin bevitel miatt bátran étkezzünk az előbbi alapanyag csoportokon belül is a lehető legváltozatosabban.
5. vitaminok
Érdemes beszerezni egy olyan vitaminkészítményt, amely segíti és támogatja a szervezetünk egészséges működését.