Egyre kevesebben adnak fel eladó ingatlanról szóló hirdetést, ugyanakkor mégis gyarapszik az értékesítésekre szánt házak, lakások száma. Ennek oka, hogy sokkal tovább tart eladni azokat, mindazonáltal akadnak régiók, ahol az átlagnál sokkal jobban hasít az ingatlanpiac.

Továbbra is változékony képet mutat a lakóingatlanok országos piaca. A lakáseladási kedv a múlt hónapban visszafogottabb lett a májusban látott élénkülés után, tavaly júniushoz képest pedig 7 százalékkal maradt el a feladott hirdetések mennyisége. Egyes területeken ugyanakkor élénkülés látszik a kínálat terén:

Veszprém megyében például 29 százalékos bővülés következett be, Csongrád-Csanádban pedig 20 százalékos volt a növekedés.

via GIPHY

„A Veszprém megyei bővülés részben magyarázható azzal, hogy a megyében lévő települések közel esnek a Balatonhoz, márpedig a tó környékén található ingatlanok iránt a nyári hónapokban erős a kereslet. Emellett a megyeszékhely is hosszú idő óta a drágább városok közé tartozik az eladási árakat és a bérleti díjakat nézve egyaránt. Csongrád-Csanád megyében pedig az egyik legfontosabb tényező, hogy Szeged népszerű és nagy egyetemváros, ami támaszt ad az ottani ingatlanpiacnak”

– fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője. Hozzátette: bár országos szinten csökkent a feladott hirdetések száma, a kínálat mégis tágabb, bizonyos területeken ugyanis tovább tart eladni egy-egy ingatlant, mint a korábbi hónapokban. Ebből következik, hogy a kereslet alábbhagyott, ezer hirdetésre jóval kevesebb érdeklődés érkezett júniusban, mint az azt megelőző időszakban. Ugyanakkor akadnak régiók, ahol az átlagnál most is jobban pörög az ingatlanpiac. Sajnálatos módon ezek a területek nem egyeznek meg a kínálati növekedést produkáló megyékkel, és az eladások itt sem haladnak a korábbihoz hasonló lendülettel, mégis:

Budapesten 1300, Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Csongrád-Csanád megyében 1160-1200 érdeklődés érkezett 1000 hirdetésre a múlt hónapban.