Sokan törekszünk arra, hogy a lehető legjobb formába kerüljünk a nyári szezonban, ám a legjobb, ha nemcsak időlegesen, hanem hosszútávon tervezünk. Tudatos életmódváltással tartós testsúlycsökkenés érhető el, valamint az egészségünkre is kedvező hatást gyakorolhatunk.

A forró hónapokban nemcsak időszerűbb, de könnyebb is a fogyás, valamint egy teljesen új, egészségesebb életmód is egyszerűbben kialakítható – vallja dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa, aki az okokat is elárulta. Íme:

Optimális anyagcsere

A rengeteg napfény hatására feltöltődnek a szervezet D-vitamin raktárai, ami elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélrendszerből, ez pedig segíti az egészséges anyagcserét. A csökkent kortizolszint is helyreállhat a D-vitamin hatására, aminek köszönhetően javulhat a hangulatunk.

Ezek a folyamatok a túlevés és a stresszevés csökkenéséhez vezetnek.

A nagy hőségben csökken az étvágy

A nyári hőségben csökken az étvágyunk és nem kívánunk nehéz ételeket. Ilyenkor szívesebben választjuk a könnyedebb fogásokat, salátákat, hideg leveseket. Ráadásul a finom és egészséges szezonális zöldségek kiváló alapanyagot nyújtanak az étkezésekhez, a változatos salátákhoz pedig csak egy könnyebb, nem túl zsíros és nehéz feltétet kell készíteni, így a forró konyhában sem kell órákig szorgoskodni.

„Nyáron is fontos, hogy tartsuk a napi háromszori étkezést, melyből a reggeli és a vacsora legyen fehérjében gazdag, kevesebb szénhidráttal, míg az ebéd legyen szénhidrátdúsabb.

Reggelire vagy vacsorára a nagy melegben jóleshet például egy hűsítő shake”

– tanácsolta dr. Farkas Kitti.

via GIPHY

Könnyebb elegendő folyadékot fogyasztani

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen a fogyás beindításhoz, ezt pedig kifejezetten könnyű tartani a tikkasztó nyári hőségben.

„A víz a sejtműködés minden szintjén jelen van a testünkben. Ha dehidratáltak vagyunk, minden folyamat lelassul a szervezetünkben, az anyagcserénket is beleértve.

A megfelelő mértékű vízfogyasztás egyensúlyba hozza a testünk működését, javítja az anyagcserét, így válik lehetségessé a sikeres fogyás”

– hívta fel a figyelmet a szakértő.

Van idő eleget aludni

Sokan nem tudják, de a nem elegendő alvás megváltoztatja az éhségérzetért és energiaraktározásért felelős hormonok elválasztásának ritmusát, ezáltal éhesebbek leszünk és nehezebb lesz lefogyni. Nyáron több időnk van, hogy kialudjuk magunkat, aminek köszönhetően nemcsak az éhséget uralhatjuk jobban, de a mindennapi kihívásokat is könnyebben kezelhetjük.

via GIPHY

Testmozgás hűvösben

„Az éhgyomorra végzett közepes intenzitású testedzés remek zsírégető hatással van a szervezetre, hiszen az éjszakai alvás után a glikogén raktárak már kimerülőben vannak, reggel az inzulinszint alacsony, így az edzés során a szervezetnek máshonnan kell energiát nyernie

– tehát a zsírokhoz fordul”

– fogalmazott dr. Farkas. Hozzátette: nyáron egyébként is érdemes a hűvösebb kora reggeli órákra időzíteni a testmozgást, legyen az akár egy kellemes ébresztő futás, egy kis biciklizés a környéken, vagy akár valamilyen saját testsúlyos edzés. A lényeg, hogy hetente legalább 150 percet szánjunk mozgásra.

Aktív pihenés

A szabadidőnkben és a nyaraláson is próbáljuk aktívan tölteni az időt! Hétvégén kirándulhatunk az erdőben, víz mellett pedig elengedhetetlen az úszás, az evezés, vagy akár a vízibicikli. Ezzel nemcsak testünknek teszünk jót, de a családdal vagy barátokkal szervezett aktív, közös programok maradandó élményeket is nyújtanak.

Rengeteg motiváció

Nyáron könnyebb megtalálni a motivációt az életmódváltáshoz, hiszen a napos időjárás a hangulatunkra is pozitív hatással van, nem mellesleg a lengébb ruháinkban és a fürdődresszünkben szeretnénk jól mutatni. Ehhez pedig sok esetben elengedhetetlen a diéta és a testedzés.