Egy friss kutatás kiszámolta, mennyivel kevesebb gyermekkel rendelkező nőt foglalkoztatnak hazánkban és az unión belül, mint gyermektelen társaikat.

A 2021-es év folyamán az Európai Unió 197 millió háztartásnak adott otthont. Ebből 47 millió család osztotta meg az otthonát egy vagy több gyerekkel, ami az európai lakosság 24%-át teszi ki. Fontos kiemelni, hogy a két szülővel és az egy szülővel rendelkező családok eltérő számban találhatóak meg, az egyedülállók összesen 13%-ot jelentenek, ami számokban kifejezve nem haladja meg a 6 milliót.

A 47 millióból a családoknak a 49%-a csupán egy gyermeket nevel, miközben a 39%-uk kettőt is vállal, hármat, vagy többet azonban összesen a 12%-uk tart fent.

A magyarországi adatokról annyit tudunk, hogy 2020-ban az előző évhez egy 30%-os visszaesést tapasztaltunk, ami 2021-ben 30%-os növekedéssel tért vissza. Ezek a számok azt bizonyítják, hogy a családok nehezen viselték az akkor megjelenő világjárványt, és sokan inkább kivártak egy évet.

A nők munkavállalási szokásai gyermekkel és gyermek nélkül

A 25 és 54 év közötti nők munkavállalási szokásai nagy mértékben függenek a vállalt gyermekek számától. Az Unión belül több gyermekes anyuka döntött a részmunkaidős állások mellett, az egyedülállók többsége pedig inkább a teljes munkaidőt részesítette előnyben. A két szám közötti különbség országonként változik, a nyugati részen nagyobb, míg a keleti részen kisebb. Ezt a számot százalékpontban határozzák meg, ami a gyermeket vállaló és a gyermektelen nők százalékának a különbségéből adódik össze.

A lista élén Németország áll 34 százalékponttal, őket követi Ausztrália 32 százalékponttal, majd harmadik helyen Hollandia végez 27,3 százalékponttal.

A középkategóriába azok tartoznak, akik 10 százalékpont alatt vannak, itt található Franciaország, Olaszország és Csehország is. Magyarország 2,6 százalékpontot ér el, ami azt jelenti, hogy a gyermeket vállaló nők is inkább a teljes munkaidőt választják. Hazánkhoz hasonló számokkal rendelkeznek még a litvánok, a görögök, a románok és a bolgárok is.

Forrás: hmag.hu