Jellemzően nem a partner hibái, hanem saját önbecsülésünk hiánya vezet oda, hogy mások karjaiban keressünk elismerést és pótoljuk a hiányzó figyelmet. Azt a figyelmet, amelyet talán a párunktól is megkapnánk, ha elmernénk neki mondani a valódi érzéseinket.

Nicole Richardson kapcsolatszakértő szerint főként a férfiak hajlamosak arra, hogy a szexben keressenek önigazolást, ha valamilyen oknál fogva nem érzik teljesnek a kapcsolatukat. Általában azt a figyelmet és törődést keresik egy viszonyban, amit otthon nem kapnak meg, esetleg nem is nyújthatják, de nem mernek beszélni róla.

„Sok férfi küzd azzal, hogy megnyíljon a párkapcsolatában, hogy őszintén beszéljen az érzéseiről és a szükségleteiről. Talán nem tudják, hogyan hozakodjanak elő a szerelmüknek azzal, hogy nem érzik magukat megbecsültnek, teljesnek a kapcsolatban.

Aztán vannak azok is, akik annyira félnek a kötöttségektől, hogy ha sebezhetőnek érzik magukat egy nő mellett, akkor szándékosan elkezdenek távolodni tőle”

– idézi Richardson szavait a nuus.hu.

Az őszinteség helyett egyesek maguk kezdik tönkretenni a kapcsolatot ahelyett, hogy érzéseiket és vágyaikat felvállalva megkockáztassák, hogy esetleg őket hagyják el. Dr. Wyatt Fisher, egy colorádói pszichológus szerint ez a jelenség egyértelműen felismerhető a férfiaknál.

A negatív érzelmek kedvtelenségben, fáradékonyságban és kezdődő depresszióban mutatkozhatnak meg.

via GIPHY

A szakember szerint természetesen nem a partner dolga, hogy felszínre hozza a sérelmeket, ugyanakkor egy ilyen helyzetben a megcsalás szinte elkerülhetetlen. A megcsalt félnek éppen ezért fontos tisztában lennie azzal, hogy a félrelépés nem az ő hibájából történt.

Még akkor is, ha a dolgok nem alakulnak jól, fontos tudatni a partnerünkkel, hogy értékeljük őt. Az emberek gyakran azért keverednek viszonyba mással, mert ott úgy érzik, hogy a figyelem középpontjában vannak, értékelik minden egyes apró tettüket és fontosnak érzik magukat

– fogalmazott Richardson, aki szerint az együtt töltött minőségi idő, a kölcsönös figyelem, őszinteség, nyitottság és testi kontaktus közelebb hozhatja egymáshoz a feleket. Dr. Wyatt Fisher mindemellett figyelmeztet: a másik hibáztatása helyett próbáljuk felismerni a kapcsolaton belüli problémát és feltárni annak okait. Ennek legjobb módja ugyancsak az őszinte beszélgetés.

A pároknak úgy kell gondolniuk a kapcsolatukra, mintha egy növény lenne. Ha rendszeresen öntözik, elég napsugarat nyújtanak neki, táplálják a földjét, akkor virulni fog, hosszú éveken keresztül. Ha azonban elhanyagolják, szenvedni fog, egészen addig, míg el nem pusztul

– vonta le a végső következtetést egy frappáns metaforával dr. Fisher.