A műtétek utáni regeneráció során egy sokoldalú gyógynövényből készült készítményt alkalmaznak a plasztika sebészek. A szer főként a kék foltok és duzzanatok gyors és hatékony eltüntetésében segít.

Az Arnica Montana a világ egyik legérzékenyebb és legszélesebb spektrumú gyógynövénye, melyet belsőleg és külsőleg is használnak a gyógyászatban. Sportolóknál, gyerekes családokban nélkülözhetetlen része a házipatikának. Külsőleg leggyakrabban felületes, nyílt seb nélküli sérüléseknél alkalmazzák: zúzódásra, horzsolásra, véraláfutásra, ütésre, rándulásra, izom és ízületi fájdalmakra. De használják szülésznők, plasztikai sebészek és fogorvosok is. 

A sebészek és a traumatológusok gél vagy kenőcs formájában, a sérült területek gyulladásának és duzzanatának enyhítésére alkalmazzák, belsőleg pedig homeopátiás gyógyszerként a vérzékenység csökkentésére, valamint a gyógyulás gyorsítására ajánlják. A plasztikai sebészek szintén kedvelt készítménye:

a műtétek utáni regeneráció eszköztárának többek között részei az arnica montana-ból és apis mellifica-ból készült szerek

a kék foltok, duzzanatok csökkentésére, hogy a beteg minél gyorsabban vissza tudjon illeszkedni a hétköznapokba.

Az Arnica Montanát továbbá előszeretettel alkalmazzák izomlázra és sportsérülésekre, valamint fogászati kezelések alkalmával, illetve kisebb otthoni, vagy gyereksérülések esetén.

Üdvözlet a világon!

A gyógynövényből készült termékek a kismamáknak és a babáknak egyaránt javasolt, ezért az arnica montanát az „üdvözlet a világon” szerének is hívják. Szülés alatt csökkentheti a tágulásból adódó és a szülés utáni vérzést. Akinek gátmetszése, gátsérülése, császármetszése volt, ott a gyógyulást segítheti. Ugyanakkor azoknak is javasolt, akik sérülésmentesen, gátvédelemben szülik meg babájukat, hiszen a levált méhlepény helyéről még napokig tart a vérzés. A vajúdás után gyakran jelentkezik izomláz, kimerültség, meggyötörtség. Ilyenkor is jó, ha kéznél van az arnica montana-ból készült szer.