„Megvizsgáltuk az anyajegyedet és úgy tűnik, melanómád van. Be kellene jönnöd újra, mert vár rád pár vizsgálat, CT, meg egy műtét... – eddig értette Mádai Vivien orvosa szavait a telefonban pár évvel ezelőtt, miután kiderült: melanómája van. A híresség azóta minden évben anyajegyszűréssel zárja az évet.

Évről évre nő a melanómás esetek száma, miközben magáról a betegségről, kialakulásáról és megelőzéséről még mindig nem tudnak eleget az emberek. A daganattípus kialakulásáért leginkább az UV-hatás tehető felelőssé, megfelelő fényvédelemmel és évente elvégzett szűrővizsgálatokkal viszont minimálisra csökkenthető a melanóma kockázata.

Amikor elmegyek például egy céges anyajegyszűrésre, még mindig gyakran megkérdezik tőlem, hogy a szoláriumozás káros-e, és tényleg kell-e évente megnézetni a bőrünket... Szóval igen, még mindig kell az edukáció ebben a témában, amin újra és újra meglepődöm

– kezdi Dr. Czirbesz Kata bőrgyógyász.

A melanóma kialakulásának hátterében a napsugarak ultraviola sugárzásának hullámai (UV-A és UV-B) állhatnak. Ezek bizonyos körülmények között okozhatnak módosulásokat a sejtjeinkben. A legfontosabb az immunerőnk, ami az ellenállásban számít, de az is lényeges, hogy hányszor és mennyi ideig ér ilyen UV-hatás minket. Ha ezek összeadódnak, akkor ebből lehet egy daganat.

Ha pedig valaki nem megy évente legalább egyszer anyajegyszűrésre, vagy nem veszi észre magán a gyanús foltot, akkor már csak a fizikai jelekből fogja észrevenni, hogy gond lehet. Mádai Vivien egy szűrővizsgálatnak köszönheti, hogy az ő története boldog véget ért.

Pár nappal a 30. születésnapom előtt két nagy metszéssel a combomon, áttét nélkül, decens kiborulásokkal végül megúsztam a bőrrákot. Nálam minden egy életmentő anyajegyszűréssel indult és azóta minden év azzal is ér véget. A mi történetünk az ELLE magazinnal és a Stop Melanoma Alapítvánnyal viszont csak most kezdődik. Közös kampányunkban szót ejtünk felelős döntésekről, rizikófaktorokról és az idő fontosságáról is. Ugyanis minden perc számít

mesélte a főszerkesztő.