Másfél hónappal ezelőtt, a normandiai fécampi apátságból tűnt el az a nagy értékű vallási ereklye, amely a legenda szerint Jézus Krisztus vércseppjeit tartalmazza. A kegytárgy egy eltűnt műkincsek felkutatásával foglalkozó holland detektív közreműködésének köszönhetően került elő.

Az MTI információi szerint az ereklyét és pár liturgikus, azaz istentiszteletek során használt tárgyat június 1-én késő este tulajdonították el a Le Havre kikötőjétől északkeletre fekvő fécampi apátság sekrestyéjéből. Az elsődleges információk szerint a tolvaj éjszakára bezárkózhatott az épületbe, amelyet nem védett megfelelő biztonsági berendezés. 

Az ellopott műkincsek hét-nyolc százaléka kerül vissza, nagy részük viszont megsemmisül. Ebben az esetben a tolvajnak szerintem fogalma sem volt arról, hogy mi került a birtokába

– magyarázta a műkincset visszaszerző holland nyomozó, Arthur Brand.

A két fiolából álló ereklyét a legenda szerint maga Jézus dobta a tengerbe egy ládában, amely Fécampban ért partot.

A fiolákban a hiedelem szerint Krisztus vére volt.

Az értékes kegytárgy visszaszerzéséhez Brandnek nem igazán kellett megerőltetnie magát, ugyanis egy ismeretlen személy megkereste őt e-mailben. Mint kiderült,

a műtárgyakat a tolvaj egy barátjánál őrizte, aki rájött az ereklyék eredetére, így átadta azokat az üzenetet küldő személynek.

A detektív azt ajánlotta, hogy az eltűnt kegytárgyakat vigyék el hozzá, tegyék le az ajtaja előtt, majd csengessenek be, így elkerülhetik a letartóztatást. A Jézus vérét tartalmazó ereklyét, továbbá a többi eltűnt tárgyat Brand végül kedden adta át a holland rendőrségnek, ahonnan visszajuttatták azokat Fécamp-ba.