Gyönyörű, akár másfél méter hosszúra nőtt tollazatukat csak ritkán tárják szét a kék pávák hím tagjai. Az egyik ilyen alkalom, amikor párt próbálnak találni maguknak a párzási időszak ideje alatt. A hódításban közel sem mindegy a díszes tollazat mérete, sem pedig az abban rejlő információk.

Jellegzetes hangot adnak, megemelik „uszályukat", majd jól megrázzák, amijük van, hogy minél nagyobb méreteikkel imponáljanak kiszemeltjüknek. A kék pávák legfőbb ékének, azaz fenséges tollazatuknak a titkát a nőstény egyedeken kívül kizárólag az ornitológusok, pontosabban a madarakkal foglalkozó szakemberek ismerik.

A díszes tollazat ugyanis olyan, a nőstények számára fontos információval szolgál, mint például a hím kora, nemzőképessége és „státusza".

Így hát nem meglepő, hogy a hímek jó szélesre tárják a kék szemekre emlékeztető mintázattal ékes tollaikat, hiszen a nőstények ez alapján választják ki párjukat.

Egy hím példány 3-4 nősténnyel szokott együtt élni.

A királyi madarak a párzási időszakot követően levedlik óriási, ekkorra már igen súlyos „uszályukat”, ami után lassan újat növesztenek. Ám addig hosszú, és páváskodással teli az út. Íme!

(Földjáró)