Nagy eséllyel felborítja a nők menstruációs ciklusát és annak intenzitását a koronavírus elleni vakcina egy nem reprezentatív kutatás eredményei szerint.

Több ezer nő beszámolója alapján írt tanulmányt a koronavírus elleni vakcinák esetlegesen nőkre gyakorolt hatásáról Kathryn Clancy, az Illinoisi Egyetem munkatársa. A kutató maga is tapasztalt bizonyos tüneteket: tíz nappal azután, hogy 2021 elején megkapta az oltást, 

a szokásosnál jóval erősebb menstruációs vérzést tapasztalt.

A tüneteket azt követően kötötte össze a Moderna-vakcinával, hogy egy korábbi hallgatója hasonló panaszokról számolt be. Ezután kezdett bele az egyetem néhány kutatójával a tanulmányba, hogy kiderítse: pontosan hogyan hatott a nők ciklusára a koronavírus elleni oltás – írja a Science tudományos portálra hivatkozva a Házipatika.com.

via GIPHY

2021 áprilisa és októbere között több ezer olyan nővel töltettek ki online kérdőívet a világ különböző tájairól, akik már mindkét oltáson átestek, valamint fertőzöttek sem voltak a vakcináció előtt. Az eredmények szerint

a felmérésben részt vevő, nagyjából 39 ezer nő több mint 42 százaléka a szokásosnál erősebb vérzést tapasztalt az oltás után.

44 százalékuk nem számolt be változásról, 14 százalékuk pedig enyhébb menstruációs időszakot élt meg a vakcina beadását követően. A változások többnyire átmenetiek voltak, a menstruáció egy-két ciklus után visszaállt a normális kerékvágásba.

A szakemberek ugyanakkor kiemelték: a menstruáció bizonyos mértékű ingadozása normális, a havi ciklust szabályozó hormonok termelődésére pedig hatással lehet egyebek mellett a stressz, bizonyos betegségek, a fogyás vagy súlygyarapodás, illetve az intenzív testmozgás, vagy éppen annak hiánya. Előfordulhat, hogy a járvány, vagy az oltás beadása miatti stressz is sokak ciklusát felborította, így a vakcinák menstruációs ciklusra gyakorolt hatását egyelőre ez a kutatás sem tudta egyértelműen igazolni.