A lakosság körében szinte kitört a pánik, mióta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely augusztusban lép hatályba. Az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nemzetközi energiaválság miatt korlátozzák a kedvezményesen felhasználható földgáz és áram mennyiségét, így most már nem teljesen mindegy, mennyit fogyasztanak elektronikai eszközeink.

Az új szabályok értelmében egy háztartás évente legfeljebb 1729 köbméter földgázt és 2523 kWh-nyi áramot fogyaszthat a „rezsicsökkentett” áron, aki pedig túllépi ezt, az a korábbi számlája többszörösét is kifizetheti: onnantól piaci árat számláznak ki a szolgáltatók.

A rezsicsökkentés átalakítása miatt sokan nehéz időszak elé néznek, és sokan minden bizonnyal igazi luxusként fognak tekinteni bizonyos otthoni eszközökre.

A gamereknek például nem lesz egyszerű.

PC World azt írja, hogy a brüsszeli Energuide számításai szerint egy hangszórókkal és nyomtatóval kiegészült átlagos asztali gép átlagosan 200 Wh körül fogyaszt, ami 8 órás munkamenetekkel számolva közel évi 600 kWh energiát jelent. A laptopok ennél jóval takarékosabbak: fogyasztásuk jellemzően 50-100 Wh, vagyis napi 8 órás használattal évi 150-300 kWh körüli értéket kapunk.

A gamer számítógépek étvágya jóval magasabb: monitorral együtt évente nagyjából 1400 kWh a fogyasztás, ami kimeríti a rezsicsökkentett mennyiség több mint felét.

A lap segítségként egy LocalCooling nevű ingyenes szoftvert is említ, amely képes megsaccolni a számítógépünk alkatrészeinek fogyasztását. Nem mindegy azonban, mire használjuk az adott gépet: a dokumentumszerkesztés, és az AAA-játékok pörgetése, vagy éppen a videó-renderelés is más-más igénybevétellel jár.

(femcafé, Promotions, PCWorld)