Négyszáz évvel ezelőtt adták ki a világ első, Shakespeare 36 színdarabját tartalmazó fólióját. A kötetet New Yorkban bocsátották árverésre július 13-án.

Nem kevesebb, mint 2,4 millió dollárt, megközelítőleg 940 millió forintot fizettek az 1623-ban kiadott fólióért a New York-i Sotheby's Aukciós-ház áverésén. A Mr. William Shakespeares Comedies, Histories, & Tragedies (Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámai és tragédiái) című kötet kiadását a legendás író barátai, John Heminges és Henry Condell színészek készítették elő. Noha Shakespeare művei közül 18-at már korábban is kiadtak, az első fólió az egyetlen megbízható forrása nagyjából további húsz művének és értékes forrásszövege a korábban publikáltaknak is – írja a BBC News cikke alapján az MTI.

Az aukción az angol irodalom legfontosabb köteteként emlegetett drámagyűjtemény hét évvel az író halála után jelent meg. A könyvben Shakespeare portréja, valamint Ben Johnson és más szerzők méltatása is szerepel.

Az első fólió 750 példányban készült, amelyből 232 maradt fenn a Sotheby’s közleménye szerint. Az árverésre bocsátott darab a magánkézben lévő húsz kötet egyike, a többi példányt múzeumok és könyvtárak őrzik. Az első fólió egyik példánya 2020 októberében kis híján 10 millió dollárért, akkori árfolyamon hárommilliárd forintért kelt el a Christie’s New York-i aukcióján.