Akárcsak a kismamák helyes táplálkozási rendjét és életvitelét illetően, a terhességgel összefüggő esetleges egészségügyi kockázatok kapcsán is léteznek tévhitek.

Az egyik legnagyobb és legszélesebb körben ismert ilyen hiedelem, hogy a magzat „elszívja” a kalciumot az anya szervezetéből, aminek következtében egy idő után tönkremennek a kismama fogai. Ennek az elméletnek ugyanakkor semmilyen valóságalapja nincs,

a testben lévő kalcium és ásványi sók ugyanis kötött formában vannak jelen, így nem tudnak kioldódni és a véráramba jutni.

A baba tehát nem tudja „elszívni” a kalciumot a kismama fogaiból – írja a Novadent Fogászati Klinika tájékoztatója alapján a hazipatika.com.

A terhesség ideje alatt megváltozott hormonháztartás és nyálösszetétel miatt ugyanakkor nagyobb a fogak károsodásának veszélye, valamint súlyosbodhatnak azoknak a nőknek a tünetei, akik a terhességet megelőzően is valamilyen fog- és fogínyproblémával rendelkeztek. Éppen ezért rendkívül fontos a megfelelő szájhigiénia betartása és a rendszeres kivizsgálás, a fogkő időnkénti eltávolítása.

Mindemellett a terhesség második trimeszterében (13-26. hét) gyakorta jelentkezik úgynevezett „terhességi fogínygyulladás”, amelyre fokozott figyelmet kell fordítani, mert az állapot könnyen rosszabbodhat. Megfelelő táplálkozással, vitaminokkal, napi minimum kétszeri fogmosással nagyban javítható a szájüreg állapota.

Meddőséget is okozhat

A rossz, gyulladt fog a meddőség vagy nehezen bekövetkező fogantatás egyik okozója lehet. A gyulladás ugyanis állandó gócként van jelen a szervezetben, ami a férfiak esetében alacsony spermaszámot eredményezhet, a nők esetében pedig gátolhatja megtermékenyülést, illetve növelheti a kilökődés kockázatát.