A strandolás és utazás szezonjában a különböző természeti látványosságokról és túraútvonalakról sem érdemes megfeledkezni. Bár a kirándulók főként ősszel és tavasszal kapják magukra a hátizsákot, idén érdemes a nyári hónapokban is útnak indulni, a felejthetetlen élmények mellett ugyanis pénzjutalommal is gazdagodhatnak a túrázók.

Elindult a Theodora ásványvíz és a Varázslatos Magyarország közös fotópályázata, amelynek célja, hogy profi és amatőr fotósok kameráján keresztül mutassa be a Balaton-felvidék természeti sokszínűségét. Az ásványvíznek otthont adó térségről készült természetfotókat szeptember 4-ig várja a szakmai zsűri, így a nyár hátralévő része még rendelkezésre áll, hogy a jelentkezők felfedezzék a Balaton-felvidék élővilágát és megtalálják a tökéletes fotótémát.

„Szívügyünk a Balaton-felvidék népszerűsítése, hiszen ez nem csupán hazánk egyik legszebb természeti kincseket rejtő térsége, de a Theodora-forrás otthona is. Bízunk benne, hogy a fotópályázat által sokan felfedezik a tájegység természeti sokszínűségét, a gazdag élővilágot, és kedvet kapnak a balatoni kirándulásokhoz”

– fogalmazott van der Wildt Nikolett, a Theodora ásványvizet forgalmazó Szentkirályi Magyarország marketingvezetője.

Az ásványvízmárka négy olyan kiemelkedő Balaton-felvidéki látnivalót gyűjtött össze, amelyhez érdemes kamerával felszerelkezve ellátogatni és megörökíteni az ottani állat- és növényvilágot, valamint az egyedi természeti képződményeket.

1.    Hegyestű

A Balaton-felvidék egyik leglátványosabb helyszíne a különleges, bordázott vonulatokkal magasodó Hegyestű, amely a legendák szerint gyógyító hatással bír az odalátogatókra. A bazalthegység vulkanikus csúcsai káprázatos körpanorámát kínálnak, ahol a látogatók megcsodálhatják a térség jellegzetes karsztbokorerdőit és cseres-kocsánytalan tölgyeseit.

2.    Szent Jakab-forrás

A patakokkal kettészelt mesebeli Vászoly településen egy romantikus kőhíd vezet a térség forrásai által táplált Forrás-tóhoz és a falu védőszentjéről elnevezett Szent Jakab-forráshoz. Az árnyékos fákkal övezett kristálytiszta víz gazdag élővilágnak nyújt otthont, a túrázók különféle halakkal, mocsári teknősökkel, tőkés récékkel és a vizek tisztaságára különösen érzékeny sötétkék kisasszony-szitakötőkkel is találkozhatnak.

3.    Szent György-hegy

A Szent György-hegy izgalmas kőképződményei, a 35-40 méter magas bazaltoszlopok orgonasípként sorakoznak egymás mellett. A tanúhegyek királyaként is emlegetett természeti látványosság egyedi fotótémát kínál a fényképezés szerelmeseinek. A hegy egyedi mikroklímájának köszönhetően a térségben olyan különleges növények is megtalálhatók, mint a cselling páfrányfaj, amely a kedvező éghajlat miatt hazánkban kizárólag itt él meg.

4. Kővágóörs, Theodora-tanösvény

A kékkúti ásványvíz palackozó üzemétől – ahol az ikonikus Theodora kút is található – induló tizenöt állomásos túraútvonal káprázatos természetközeli élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A nyolc kilométeres séta során a túrázók megcsodálhatják a Káli-medence kialudt tűzhányóját, a Kereki-dombot, a Kopasz-hegyet és a szentbékkállai kőtengert is. A tanösvényen kirándulók számára garantált az aktív élményszerzés, az itt készült fotóknak pedig valóban nincs párja.

Válasszuk bármelyik helyszínt, a Balaton-felvidék természeti sokszínűségét bemutató fotóinkat szakmai zsűri értékeli majd, a három legjobb felvételt készítő fotós pedig magas pénzjutalomban és ajándékcsomagban részesül. További információk ide kattintva érhetők el.