Legyen szó egy kerti BBQ-ról, fagyizásról a strandon vagy egyszerűen csak egy ebédről a teraszon, szinte minden szabadtéri étkezést pokollá tesznek a darazsak a nyári időszakban. Léteznek azonban olyan házi praktikák, amelyek segítségével anélkül elüldözhetjük a rovarokat, hogy ártanánk nekik. 

Tiszta környezet

Ha sütögetésre, szabadtéri étkezésre készülünk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a különböző szeméttárolók kellő távolságban vannak, illetve ha rendelkezünk gyümölcsfákkal, szedjük össze a lehullott termést. A darazsakat ugyanis nemcsak maguk az ételek, hanem a szemét, valamint a földön rohadásnak induló gyümölcsök szaga is vonzza. A strandon például kevesebb rovarra számíthatunk, ha az ételünket távol a kukáktól fogyasztjuk el.

Bútorok, ajtók, ablakok

A darazsak előszeretettel fészkelik be magukat nagyobb nyílásokba, repedésekbe. Vizsgáljuk át a teraszunkon található bútorokat, az ablakok és ajtók kereteit, ha pedig bármelyiken nyílást, hasadékot találunk, szüntessünk meg azt. Így elkerülhetjük, hogy a közelünkben hozzanak létre fészket.

Növények

Miközben az édeskömény és a cickafarkfű vonzza a darazsakat, addig bizonyos növények kifejezetten taszítják azokat.

Ültessünk fodormentát, kakukkfüvet, eukaliptuszt, ürmöt vagy citromfüvet, és az ízeltlábúak biztos távol maradnak a kertünktől – és így az asztalunktól.

A biztonság kedvéért a kerti grill mellé is rakhatunk néhányat ezekből a növényekből.

Házi Permetszerek

Az imént említett növények illóolajaival ugyanolyan hatás érhető el, mint magukkal a növényekkel. Néhány csepp szegfűszeg-, borsmenta- vagy citromfű-kivonat egy kis vízzel elkeverve és szórófejes flakonba töltve remek permetszernek bizonyulhat. A hozzávalók elegyítését követően nincs más dolgunk, mint hogy lespricceljük a közelünkben lévő darázsfészket és akár az étkezőasztalunk környékét.

ruhaválaszték

Bár főzés-sütés esetén nem elsősorban a viseletünkkel vonzzuk magunkhoz a darazsakat, az élénk színekkel, édes illatokkal mindenképpen felhívjuk magunkra a figyelmüket. Ha biztosra akarunk menni, érdemes megválogatnunk, hogy milyen ruhát öltünk magunkra a nyári ebédekhez, vacsorákhoz, vagy akár egy egyszerű sétához. Ezen kívül az édes illatú parfümöket, dezodorokat is érdemes kerülnünk.

Ne feledjük: a darazsak önmaguktól nem támadnak az emberre, csak akkor, ha veszélyben érzik magukat!

(egy.hu)