Sokak számára Nyíregyháza nem több, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, azonban a Nyírség fővárosa az év bármely időszakában, így nyáron is számtalan élményt rejt magában. Az alábbiakban összeszedtünk 5+1 nyári programlehetőséget, amelyet kár lenne kihagyni, ha az ország keleti részében járunk.

1. Nyíregyházi Állatpark 

Nagy valószínűséggel Nyíregyháza - és a közigazgatásilag a városhoz tartozó Sóstógyógyfürdő - legismertebb nevezetessége a Nyíregyházi Állatpark, vagy ahogyan sokan ismerik, a Sóstó Zoo. Az Európa egyik legnagyobb állatállománnyal rendelkező állatparkjában rendszeres programokkal és folyamatos fejlesztésekkel várják a vendégeket. A nyári hónapokban ráadásul Zoo Suli néven táborokat is szerveznek a környékbeli gyermekek örömére.

2. Fürdőparadicsom

A szintén Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található, egész évben nyitva tartó élményfürdő remek egész napos elfoglaltságot kínál. Igazi paradicsom ez mindazoknak, akik gyógyvizes relaxációra vágynak. A fiatalabb generáció számára a számtalan csúszda mellett hullámmedencével és sodrófolyosós medencével is kecsegtet a létesítmény. Nagycsaládosoknak is kihagyhatatlan program, ugyanis a gyermekvilág építésekor a legkisebbekre is gondoltak. Nyaranta a fürdő még szélesebb kínálattal várja az idelátogatókat, hiszen a zárt medencék tőszomszédságában egy komplett parkfürdő található, amely számos további medencével csalogatja vendégeit az országhatáron innen és túlról. Azoknak pedig akik a természetes vizeket kedvelik, a Sóstói Tófürdő lesz a nyerő választás.

3. Múzeumfalu

Az állatpark és élményfürdő mellett érdemes kicsit a múltba is elkirándulnunk, melyre a Sóstói Múzeumfalu a legideálisabb opció. Az állandó kiállításnak köszönhetően betekintést nyerhetünk a korábbi generációk mindennapjaiba. Megismerhetjük például a régi mosás, vasalás technikáját, de megtudhatjuk azt is, milyen volt az élet a mai korszerű világító eszközök nélkül. A múzeum mindemellett időszaki kiállításokkal is várja az érdeklődőket, amelyeket szintén érdemes figyelni. 

4. Krúdy Gyula szülőháza

Nyíregyháza belvárosa az elmúlt néhány évtizedben teljesen megreformálódott, és azóta is folyamatos megújulásnak örvend. Gyönyörű sétálóutcákat, szebbnél szebb szökőkutakat, teraszos kávézókat, árnyékos parkokat találnak a város szívébe betérők.

A kultúra szerelmeseinek Krúdy Gyula szülőháza, valamint a színház közelében található szobra is megérhet egy sétát.

Ráadásul nyaranta, a 2018-ban megújult Rózsakert Szabadtéri Színpad is remek előadásokat kínál.

5. Élménypróba

A helyiek körében is igen népszerű a közel 400 hektár területű Sóstói-erdő, amelyet sokszor a város tüdejeként is emlegetnek. Az erdőben tornapálya, kondipark, játszótér, valamint egy több kilométer hosszú sétány is megtalálható, ahol évről évre tartanak különböző családi programokat. Idén június 19-én 6. alkalommal rendezték meg a város sporteseményei között méltó helyet elfoglaló Decathlon Élménypróbát. A futás mellett 23 akadály várt a nevezőkre, ezzel színesítve az 5 kilométeres távot. Bár ezen az eseményen legközelebb csak jövőre vehetnek részt az érdeklődők, a Sóstói-erdőt ettől függetlenül is érdemes bejárni és tájékozódni az éppen aktuális programokról.

+1 Regionális gasztrokalandok

Természetesen anélkül, hogy ennénk valami régióra jellemző finomságot, nem hagyhatjuk el a várost. A környék híres a helyi gyümölcsök, az alma vagy a szilva zamatáról, ugyanakkor főtt ételekből és street food kínálatból sem szerény a felhozatal. Levesek közül érdemes megkóstolnunk a nyírségi gombóclevest, második fogásnak pedig a szabolcsi töltött káposztát, amelynek fő különlegessége, hogy paradicsomosan készítik. A street food ételek kedvelőit is meglepetés érheti, itt ugyanis pita helyett hot-dog kifli jellegű pékárúba kerül a gyros-hús, amelyet friss zöldségekkel, tartármártással, valamint reszelt sajttal kínálnak a vendégek számára.