shutterstock 2106402629

Ez lesz az 5 forintos érmék sorsa

2022.08.03. 18:30

Felmerült, hogy kivonnák a forgalomból. A felvetésre a jegybank elnöke, Matolcsy György reagált.

Tizennégy éve annak, hogy az 1 és 2 forintos érméknek búcsút intettünk, nemrég pedig az 5 forintosok sorsa is megkérdőjeleződött. Balassa Péter országgyűlési képviselő kezdeményezte a jelenlegi legalacsonyabb értékű fizetőeszköz bevonását, ugyanis szerinte az érme anyaga már drágább, mint az értéke.

„Egy 5 forintos rézből, cinkből és nikkelből áll, a súlya 4,2 gramm, vagyis 238 darab tesz ki egy kilót. A képviselő számítása szerint a háztartási sárgarézhulladék kilója most a színesfémátvevőknél 1500 forint, vagyis jóval több, mint 238 darab ötforintos pénzforgalmi értéke, 1190 forint”

– fogalmazott a politikus. Matolcsy szerint a lakosság ugyanakkor a mai napig gyakorta használja az érmét, jelenleg 764 millió darab van belőle forgalomban. A jegybank elnöke szerint a visszavonásuk nagyon költséges lenne, ugyanis

50 százalékos visszaáramlással számolva 1604 tonna érmét kellene a Magyar Nemzeti Banknak, a hitelintézeteknek, a postának és a készpénzlogisztikai szolgáltató cégeknek kezelnie.

A szakember azzal is érvelt, hogy nemzetközi szinten is több ország meghagyja a kisebb fizetőeszközeit, például a 1 és 5 centeseket az amerikai dollár esetében. 

(HVG)