Két teljes napra, az ország teljes területére hirdetett hőségriadót az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlása alapján.

Elegendő folyadék fogyasztására, napvédő használatára, az árnyékmentes területek elkerülésére, valamint a szárazsággal járó esetleges veszélyekre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az előrejelzések alapján ugyanis a legmelegebb helyeken a 37-38 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet, 

ezért augusztus 4-én éjféltől augusztus 6-án éjfélig országos szinten harmadfokú hőségriasztást adtak ki.

A hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az idősek körében szív- és érrendszeri panaszok jelentkezhetnek, amelyek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A magas hőmérsékletre továbbá a gyógyszereket szedő betegek is érzékenyen reagálhatnak.

via GIPHY

Az ajánlások szerint a kánikula idején - kiemelten 11-15 óra között - tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel. A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről. A strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédő krémet. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot – írja a Femina.hu.

A katasztrófavédelem továbbá figyelmeztet, hogy a nagy hőségben a növényzet is szárazabb, így könnyebben meggyulladhat, ennek következtében egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek.

Idén nyáron már 3660 tűz keletkezett a szabadban.

Az országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, aminek értelmében tilos az erdőkben és azok 200 méteres környezetében tüzet gyújtani. Továbbra is tilos a tarlóégetés, valamint fokozott óvatosságra intenek a kerti bográcsozás, grillezés esetében is.