Egyesek szerint falfirka, mások szerint művészet: a graffitik az 1960-as évektől jelen vannak a világban, hazánkban most először nyílt kiállítás is belőlük.

Divatjelenségként és szubkultúraként a nyugati világban az 1960-as évektől terjedt el, ám utcai kommunikáció formájában a római Pasquino szoboralakján, az antikvitásban is létezett. A korai street art példái a Brassaï művésznéven elhíresült magyar származású francia fotóművész, Halász Gyula Párizs, éjszaka című albumában jelentek meg, egyetemes képzőművészeti szintre pedig Basquiat és Keith Haring amerikai művészek emelték a műfajt az 1980-as években.

Magyarországon a rendszerváltás után, az 1990-es években élte fénykorát a graffiti, 

ám a legtöbben a mai napig csak falfirkaként gondolnak rá, amellyel valós művészeti és építészeti értékeket rongálnak meg önjelölt művészek. Az alkalmazott művészetekre ugyanakkor egyre nagyobb hatást gyakorol a műfaj, nemrég pedig kiállítás is nyílt graffiti alkotásokból SSH-Graffiti.Streetart.Kortárssh. címen a Max City Bevásárlóközpont GalleryMAX kortárs kiállítóterében.

A tárlat anyaga néhány érdekes történetet láttat, amelyek jól illusztrálják a műfaj meghatározó szerepét a kortárs vizuális kultúrában.

A műveket a galéria nyitvatartási idejében, 2022. szeptember 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.