Évmilliókkal ezelőtt kihalt darázsfajok borostyánban megkövült ősmaradványaira bukkantak a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka közelében. Az egyik fajt a 30Y zenekarról nevezték el.

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel, amelyeknek maradványait egy különleges, ajkaitnak nevezett borostyán őrizte.Különlegességük nemcsak abban rejlik, hogy eddig a tudomány számára ismeretlenek voltak, ugyanis

ezek az első fosszilis darázsfajok, amelyeket Magyarország területén találtak.

Szabó Márton kutatás-vezető, a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) Őslénytani és Földtani Tárának munkatársa közölte: a késő kréta korból nagyon kevés borostyán és borostyánzárvány ismert, ezért az ajkait „hiátuskitöltő szereppel bír”. Általa sokat meg lehet tudni bizonyos ízeltlábúcsoportok evolúciójáról, a késő kréta kori Bakony élővilágáról.

A kutatók az újonnan felfedezett fajoknak különleges neveket adtak: az egyiket a 30Y zenekar után nevezték el, ugyanis a formáció több tagja is Ajkán töltötte gyermekkora egy részét és a város neve több daluk szövegében is megjelenik.

Így lett a darázsfaj neve Ajkanesia harmincipsziloni.

A másik faj Szabó Márton nagyapjáról kapta a nevét, ami nem más lett, mint Béla elveszett lábujja (Amissidigitus belai), mivel a nagyapa, Szabó Béla, aki az ajkai szénbányákban dolgozott, egy bányászbalesetben elvesztette az egyik lábujját. A harmadik darázsfaj neve Spathiopteryx soosi lett Soós Miklós geológus után, miután a szakember hosszú ideje a magyar dinoszaurusz- és borostyánkő-kutatás lelkes támogatója.

(MTI)