Ki gondolta volna, hogy a toalettpapír használatának módszerét egyszer bárki is megkérdőjelezi? Nemrég azonban egy szakértő árulta el: sokan rosszul nyúlnak a tisztasági eszközhöz.

A vécépapírt már a 6. századi Kínában feltalálták, tömegtermékké a 14. században vált. Modern változatát, a gurigára tekercselt vécépapírt 1883-ban szabadalmaztatta Seth Wheeler amerikai üzletember – emlékeztet a DailyStar cikke alapján a Promotions.hu.

A termék célja magától értetődő, a technika azonban mint kiderült: közel sem mindegy. Dr. Sameer Islam, aki a YouTube székletgurujaként is ismert elmondta: a toalettpapírt a legtöbb ember helytelenül használja, aminek következtében húgyúti- és egyéb fertőzéseket kockáztatnak.

via GIPHY

Mint azt a szakértő kifejtette: a túl durva törlés éppolyan veszélyes lehet, mint a túl nagyvonalú törölgetés. A nyomás, dörzsölgetés, vakargatás, karmolászás sem tesz jót a végbélnyílásnak, ugyanis az a test egyik legérzékenyebb területe.

A doktor a gyengéd felitatást, valamint lehetőség szerint bidé vagy vizezett vécépapír használatát javasolja.

Véleménye szerint a törlés iránya sem mindegy: a legideálisabb, ha elölről hátrafelé végezzük, a hátulról előre haladással ugyanis baktériumokat juttathatunk olyan területekre, ahova a legkevésbé szeretnénk.