Tömegesen érik el a Föld felsőlégkörét a Perseidák hullócsillagai péntek estétől szombat hajnalig.

A Perseidák meteorraj maximuma augusztus 13-án hajnali 3 órakor várható, de már ma estétől érdemes lesz az eget kémlelni. Mivel fényes lesz a Hold, kevesebb hullócsillagot észlelhetünk idén, azonban ha alacsony fényszennyezésű helyet keresünk, még így is temérdek hullócsillagot fedezhetünk fel.

Egy kisvárosban óránként 8-10, a sötét, vidéki égbolton óránként 30-40, míg a fővárosban csupán 1-2 hullócsillagot láthatunk majd.

via GIPHY

A Svábhegyi Csillagvizsgáló egy  csillagásza szerint a hullócsillagok fényességét két tulajdonság befolyásolja: a porszemek mérete és a Földhöz viszonyított sebességük. Mivel a Föld forgása során a bolygó hajnali oldala belefordul a porfelhőbe, az esti az ellenkező irányba halad. Ennek következtében jóval több hullócsillagot láthatunk, ha az éjszaka második felét választjuk megfigyelésre.

A Perseidák, csakúgy, mint minden hullócsillagraj, mikrometeoroidok sokaságából áll, s még a legnagyobbak is csupán mákszemnyiek. Ezek a mikrometeoroidok többnyire üstökösökből származnak. Az üstökösök a Nap közelébe érve erős aktivitást mutatnak, felszínükről gázok (kóma) és por (csóva) válik le, ez okozza látványos megjelenésüket. Ilyen üstökös a 109P/Swift-Tuttle nevű üstökös is, amely a Perseida meteorraj szülőégitestje. Erről az üstökösről származik a por, amely szebbnél szebb, színes felvillanásokat okoz augusztus közepén éjjel az égen – írja az MTI.