shutterstock 654437170

Ekkor terveznek nyugdíjba menni a magyarok

2022.08.16. 13:56

Jóval későbbre tervezik nyugdíjas éveiket a magyarok, mint két évvel ezelőtt. A lakosság több mint negyede úgy véli: a nyugdíjkorhatár elérését követően is dolgozni fog.

Néhány éve még az aktív korú lakosság 65 éves kor környékére tervezte a nyugdíjas évek kezdetét, 2022-ben számszerűleg már többen említették a 70 évet – derül ki a K&H legfrissebb felméréséből.

„Míg az ötvenes korosztály legnagyobb része – 43 százaléka – 65 éves nyugdíjkorhatárra számít, addig a harmincasok és negyvenesek körében a 70 évet említették a leggyakrabban. A 30-59 évesek átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt” – mutatott rá Székely Pálma, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák üzletágának vezetője.

via GIPHY

A kutatásban vizsgálták azt is, hogy a megkérdezettek mikor terveznek nyugdíjba vonulni. A válaszadók 61 százaléka akkor menne nyugdíjba, amikor erre a törvényi keretek lehetőséget adnak. A korábbi években – 2019, 2020 és 2021 második negyedévében – még 66-70 százalékuk számított erre. Idén 11 százalékos volt azok aránya, akik abban bíznak, hogy már a nyugdíjkorhatár elérése előtt pihenésre válthatnak. Az előző három évben ők szintén többen voltak, akkor 12-14 százalékos volt az arányuk.

A felmérésben résztvevők 27 százaléka gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni fog.

Arányuk az előző években még csak 20 százalék körüli volt. Székely Pálma megjegyezte: enyhe pesszimizmus rajzolódik ki a ténylegesen tervezett nyugdíjba vonulásra vonatkozó válaszokból. Ebben szerepet játszhat, hogy bár a nyugdíjvárakozások hosszú távúak, a mostani bizonytalan, kedvezőtlen gazdasági környezetben sokan pesszimistábban látják a jövőt.

(MTI)