GettyImages-1357917162

Ennyi ideig szeretnének élni a magyarok

2022.08.18. 15:55

Nemcsak hogy hosszabb életre vágyunk, hanem az egészséges éveink számát szeretnénk növelni.

Magyarországon az elmúlt 50 évben 69,5-ről 76,9 évre nőtt a születéskor várható átlagos élettartam, ám a hosszú élet egyik legfontosabb pillérével, az egészséggel kifejezetten rosszul állunk nemzetközi összehasonlításban – derül ki az NN Biztosító Longevity című, az emberek hosszabb várható élettartamra való felkészültségét vizsgáló kutatásából. 

Az adatokból kiderül, hogy a válaszadók csupán 55 százaléka gondolja egészségesnek magát, ami messze elmarad a 62 százalékos nemzetközi átlagtól. Ezzel Csehországgal és Japánnal karöltve mi vagyunk a legkevésbé elégedettek az egészségünkkel. Talán pont ez az oka annak, hogy az emberek nem egyszerűen hosszabb életre vágynak, hanem az egészséges életévek számát szeretnék növelni. Mint kiderült,

a magyarok jóval az átlagosan várható élettartamot meghaladva, 96 éves korukig szeretnének élni.

Ez nemzetközi mezőnyben is kifejezetten magasnak számít: a negyedik legmagasabb a 11 országot (köztük Belgiumot, Szlovákiát és Japánt) vizsgáló kutatásban. 

Az évek száma mellett a többségnek a legfontosabb a nyugodt, stresszmentes élet lenne, ugyanis a megkérdezettek negyede él állandó vagy gyakori stresszhatás alatt, ez pedig az egészségüket is negatív irányban befolyásolja.

A válaszadók körében a legerősebb stresszfaktort a pénz jelenti, ezt követi a bizonytalanság, a munkahelyi nyomás, valamint az egészségünk féltése.

Egy boldogabb élet reményében a kutatásban résztvevők 85 százaléka tudatosan keresi a stressznyomás csökkentésének módját. A kutatás szerint az egészségérzet és a boldogság között egyértelmű pozitív kapcsolat van, tehát akik egészségesnek érzik magukat, jellemzően boldogabbak is.  Éppen ezért érdemes megtennünk a lehető legtöbbet jó állapotunk megóvása érdekében: tíz megkérdezettből nyolc például azonnal lemondana az egészségtelen szokásairól, ha ennek nyomán plusz öt egészséges életévet nyerhetne, és ugyanennyien lennének hajlandóak rászokni valamilyen rendszeres egészséges aktivitásra hasonló kilátásokért cserébe.