Aki ezüstöt hord, bizonyára találkozott már a jelenséggel, hogy csillogó ékszere az oxidáció hatására egy idő elteltével befeketedik. A folyamat azonban visszafordítható, ha hatékony módszert választunk a tisztítására.

tisztító folyadék

Ma már számos folyékony ezüsttisztítószer kapható, amelyek használatával pillanatok alatt eltávolíthatóak a különböző szennyeződések. Fontos, hogy az utasításokat mindig pontosan kövessük, ugyanis nem minden terméktípus használható az összes ezüstékszer esetén. A patinás vagy célzottan oxidált ékszereket semmiképpen sem szabad például hagyományos ezüstoldatokkal tisztítani – írja a femcafe.hu.

Tisztító kendő

A speciális készítménnyel átitatott kendők szinte bármelyik drogériában könnyen beszerezhetők. Hatóanyaguknak köszönhetően gyorsan és egyszerűen helyreállítják az ékszerek szépségét. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy óvatosan átdörzsöljük a szennyeződött, oxidálódott ékszert. A leghatékonyabban egyszerűbb láncok, gyűrűk és patinás ékszerek esetében tudjuk alkalmazni ezeket a kendőket, az összetettebb ékszerek tisztításánál már kevésbé praktikusak. Egy kendő több alkalommal is használható, ugyanakkor érdemes figyelni rá, hogy véletlenül se érje víz, illetve ne alkalmazzuk olyan ékszerek esetében, amelyeknek valamilyen módolt kezelt a felülete.

Ultrahangos tisztítás

Sokáig csak az aranyművesek rendelkeztek az ékszerek hatékony tisztítására szolgáló ultrahangos készülékkel, ám mostanra már nem csak a szakemberek kiváltsága. Bárki számára könnyen beszerezhetővé vált a tisztító berendezés, amely ultrahang hullámok segítségével apró buborékokat hoz létre.

Ezek a buborékok az egyébként hozzáférhetetlen területeket is megtisztítják.

A kövekkel és gyöngyökkel díszített ékszerek esetében azonban szintén nem a legmegfelelőbb tisztítási alternatíva. A tisztítóeszköz által okozott apró rázkódások meglazíthatják őket, és növelhetik a kövek kiesésének valószínűségét.

Házi praktikák

via GIPHY

Az eddig említett módszereken túl természetesen ékszerészre is rábízhatjuk a csecsebecséinket, ugyanakkor tömkelegével léteznek különböző házi praktikák is, amelyek segítségével könnyedén visszanyerhetjük ezüst ékszereink és étkészleteink fényét. Áztathatjuk azokat langyos szappanos vízbe, a szennyeződéseket puha fogkefével vagy ronggyal eltávolítva, de nagyanyáink gyakorlata nyomán használhatunk fogkrémet is a tisztításhoz. Egy másik módszer szerint a legjobb megoldás, ha egy üvegtálat kibélelünk alufóliával, majd az ezüstöt a tálba téve 2-3 evőkanál szódabikarbónát és egy teáskanál sót szórunk rá. Ezt követően forró vízzel kell leöntenünk és állni hagynunk az ezüstöt. Bármelyik házi praktikát is választjuk, a gyakorlat végén érdemes langyos vízzel alaposan leöblíteni, majd megszárítani az ékszerünket, végül egy puha pamut- vagy mikroszálas kendővel fényesíteni azt.