GettyImages-1321464397

Íme, ezek a legkeresettebb vízparti települések hazánkban

2022.08.21. 18:56

Nemcsak a turisták, a lakásvásárlók számára is egyre felkapottabbak hazánk vízparti települései.

Bár összességében az idén is Siófok, Balatonalmádi, Balatonfüred, Gárdony és Velence számított a legkeresettebbnek a nyaralók piacán, az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések alapján az alacsonyabb áron elérhető települések is helyet kaptak az idei toplistán – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amelyben a magyarországi tópartokon alakuló keresletet, és az eladó ingatlanok árát vizsgálták.

A május elejétől augusztus közepéig tartó időszak összesített keresletét tekintve továbbra is a legnépszerűbb Balaton-parti település Siófok, ahol az átlagos négyzetméterár az idén majdnem 1,3 millió forint volt. Második helyen áll Balatonalmádi a maga 829 ezer forintos árával, a harmadik pedig Balatonfüred 1,06 milliós összeggel. A balatoni piacon a top 10-ben van még többek között Keszthely Fonyód, Balatonkenese és Balatonföldvár is, ahol 740 ezer és 1,3 millió forint között alakultak a négyzetméterárak.

Országos szinten szintén népszerű maradt a Velencei-tó mellett lévő Gárdony és Velence, itt 779 és 800 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző. A Tisza-tó közelében lévő települések közül Tiszafüred, Abádszalók és Sarud volt a legkeresettebb, a szóban forgó településeken négyzetméterenként 255-385 ezer forintért kínálták eladásra az ingatlanokat.

toplista.png

Ezzel szemben, ha mindössze ezer eladó nyaralóra vetítve nézzük a keresletet, a legnépszerűbb vízparti települések rangsora teljesen másképp alakul, ugyanis kiküszöböli a kínálat nagyságából adódó keresleti különbségeket. Az így készült toplista szerint az olcsóbb nyaralóhelységek is felkerültek a vevőjelöltek térképére, kezdve az első helyen végző Balatonszabadival, ahol idén 607 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző. A dobogó második fokára Balatonederics került 725 ezer forinttal, azt pedig Dörgicse követte 821 ezres árral. Szintén népszerű ebben az összevetésben Balatonmagyaród, Vonyarcvashegy, Felsőörs és Balatoncsicsó 222-762 ezer forintos árral. Az élbolyban van még az abszolút kereslet alapján is előkelő helyen jegyzett Alsóörs, továbbá Paloznak és Balatonakarattya is. Ezeken a településeken ugyanakkor jóval magasabbak az árak: négyzetméterenként 1,23-1,35 millióra rúgnak.

toplista 1000 nyaralóra vetítve.png