Ma már a városban sem jelent óriási kihívást, csak némi figyelmet, tájékozottságot, tudatosságot igényel az, hogy környezetbarát legyen a háztartásunk. Ráadásul nemcsak a bolygónknak teszünk vele jót, hanem az egészségünkre és a pénztárcánkra is kedvező hatással lehet a fenntarthatóbb életmód.

Íme, 8 tipp a Rossmann Magyarországtól, amellyel azonnal zöldebbé teheti az otthonát.

1. Legyen „túlélőkészletünk”

Érdemes mindig kulacsot (ivópoharat) hordanunk magunkkal, valamint evőeszközt, szatyrot (több kicsit a zöldségnek, gyümölcsnek, szendvicsnek és egy nagyobbat az általános bevásárláshoz). Ezekre napközben szükségünk lehet. Ehhez sem kell mindenből újat venni, a kávét például nyugodtan beletehetjük egy kis befőttesüvegbe, az evőeszközből a fém is tökéletes. Ezekkel nagyon sok felesleges vásárlást és műanyaghasználatot megspórolhatunk.

2. Válasszuk a lebomlót!

Hétköznapi fogyasztási eszközöknél, például kendőnél, szalvétánál vagy fogkefénél válasszunk inkább újrahasznosított anyagokból készülő és lehetőség szerint lebomló termékeket.

3. Használjunk kevesebb vizet!

Minimális lemondással és pár egyszerű trükkel azonnal a felére csökkenthetjük a vízfogyasztásunkar: kádfürdőzés helyett inkább zuhanyozzunk, zárjuk el a csapot fogmosás közben, ne mosogassunk folyóvízben, ne indítsuk el a mosógépet félig telt dobbal. A valóban környezetbarát háztartás az úgynevezett szürke (használt) vizet is újrahasznosítja: mossunk fel a gyerek megmaradt fürdővizével, öblítsük a wc-t a mosógépből kijövő szürke vízzel, locsoljunk a főzésből megmaradt, de tiszta vízzel.

4. Világítsunk Nappal-Holddal!

Rengeteg energiát megspórolhatunk, ha a legtermészetesebb fényforrást használjuk: nappal a Napot, éjjel a Holdat. Nem érdemes például teljesen lehúzni éjjel a rolót, ha közben égve hagyunk egy kislámpát, hogy kitaláljunk a mosdóba. Használjunk környezetbarát LED izzókat, amelyek sokkal kevesebb energiát használnak – erre is igaz azonban a „ne vásárolj újat, amíg megvan a régi” szabály: várjuk meg, amíg kiég a régi, hagyományos izzó, az új vásárlásánál azonban már LED-es terméket válasszunk. Ezek bőven behozzák majd az árukat: 5-6-szor kevesebb áramot fogyaszt, 15-25-ször hosszabb az élettartama. És nagyszüleink aranyszabályát se feledjük: kapcsoljuk le a lámpát, ha kimegyünk a helyiségből.

5. Ne használjunk alkáli elemet!

Ha tehetjük, mindig hálózatról működtethető elektromos eszközt vegyünk és ne elemeset (például amikor fényfüzért választunk). Ha pedig elemre van szükségünk, vásároljunk inkább tölthető darabokat, melyekhez ma már napelemes töltőkészülék is beszerezhető.

6. Vásároljunk környezetbarát termékeket!

Ma már minden háztartási és kozmetikai kihívásra találunk környezetbarát megoldást. Az ablaktisztítástól a vízkőoldásig minden háztartási munkát el tudunk végezni saját magunk által készített szerekkel vagy drogériában is megvásárolható zöld termékekkel. Ugyanez igaz a kozmetikai árukra: nagy hatékonyságú arc-, haj- és testápoló- készítmények, dekorkozemtikumok széles választékban várnak a drogériákban.

7. Csökkentsük a hulladékot!

Próbáljuk meg a lehető legkevesebb hulladékot „előállítani”. Ennek aranyszabályai: ne dobjuk ki, amit még mi vagy más felhasználhat; ne vásároljunk feleslegesen; válasszuk a csomagolásmentes megoldást (például amikor zöldséget-gyümölcsöt vásárolunk), válasszuk a környezetbarát csomagolást; vegyünk nagy kiszerelésű termékeket! Hulladék így is keletkezni fog, de csökkenthetjük a károkat, ha figyelmet fordítunk a hulladék szétválogatására és arra, hogy a különleges kezelésű (veszélyes) hulladékot – használt sütőolajat, gyógyszert, elemet, festéket stb. – eljuttatjuk a megfelelő gyűjtőhelyre.

Komposztáljunk is! Ma már számtalan tudásmegosztó csoport és helyi közösség nyújt neked információt és segítséget ahhoz, hogy a szerves hulladékot visszaforgassuk a természetbe.

8. Gondoljunk az állatokra is

Legyen a kedvencünknek is kisebb a biológiai tappancsnyoma! Ma már a kisállataink számára is beszerezhetünk környezetbarát játékot, ételt, nasit, almot. Ha mindezekre esetleg nincs lehetőségünk, akkor is érdemes figyelni arra, hogy a környezetet kevésbé terhelő csomagolásban vegyünk eledelt (a konzervdoboz például könnyebben újrahasznosítható, mint a műanyagzacskó). Érdemes lebomló kakizsákot választani, vagy újságpapírt használni és ha van a közelben, akkor a speciális ürülékgyűjtőbe dobni a kutyagumit.