shutterstock 1765353314

Miért öregszik a bőr? Így csökkentsük a ráncokat

2022.08.24. 11:59

Az öregedés természetes folyamat, nem egy kóros állapot, ezt már az elején fontos tisztázni. De mit is jelent a bőr öregedése? Azt, hogy a sejtek „elhasználódnak” az évek során, a sejtszintű regeneráló folyamatok lelassulnak a fiatal szervezetekhez képest, illetve kevésbé pontosak, azaz nagyobb szerephez jutnak a degradáló folyamatok.

Az öregedés hatása a bőrben többféle módon jelentkezhet. Az őssejtek osztódása lassul, a hámréteg elvékonyodik, felszíne kiszárad; kevesebb, vékonyabb kollagén, elasztin és hialuronsav termelődik; fogyatkozik a zsírszövet és csökken az izomtónus. Az öregedés külső jelei lehetnek az elvékonyodó bőr, a ráncosodás, a bőrszárazság (zsír- és vízhiány), a pigmentfoltok, az egyéb bőrelváltozások (szövetszaporulatok), a törékenyebb, gyengült érfalak, az őszülés, a mozgás lelassulása és a kézremegés. Az életmódbeli sajátosságok felgyorsíthatják ezeket a folyamatokat, és megindul az idő előtti öregedés (pre-aging).

Többféle öregedés elméletet különböztetünk meg, néhány közülük:

Szabadgyök elmélet

A szervezet lebontó folyamatai során melléktermékként szabadgyökök keletkeznek, ezek tehát folyamatosan képződnek testünkben. Ezek rövid életű, oxigéntartalmú, oxidáló hatású vegyületek, melyek mindennel reagálnak, ami a környezetükben van, még a DNS molekulákkal is és károsítják azokat (pl. bőrrák kialakulásában szerepet játszhat). Azért kapcsolódnak rá mindenre, mert keresik az elektronpárjukat. Viszont a szabadgyököknek fontos szerepük van az egészségünk megőrzésében is, ugyanis az immunsejtek szabadgyököket használnak ahhoz, hogy legyőzzék a fertőzéseket. Szervezetünknek egy kiegyensúlyozott szabadgyök-antioxidáns megoszlásra van szüksége, hogy egészségesen működjön.

Kopás elmélet

A túlhasználat következtében a szervezet minden szinten (makromolekulák, sejtek, szövetek, szervek) elhasználódik, egyre csökken az öregedő test regeneráló képessége, és végül is ez vezet az öregedéshez.

Mutáció elmélet

A káros mutációk elszaporodnak a testi sejtekben, ami fokozódó működési zavarokat okoz. Az öregedő bőr kezelésének célja, hogy csökkentsük a szabadgyökök mennyiségét és az általuk okozott károkat enyhítsük, aktivizáljuk az őssejteket és a fibroblasztokat (kollagén, elasztin, hialuronsav termelődés) a hosszantartó feszesség érdekében.

Mit tehetünk, hogy lassítsuk az öregedési folyamatokat?

Leghatásosabb, ha megelőzzük, tehát még mielőtt kialakulnak a ráncok és pigmentfoltok, azelőtt elkezdjük a bőrápolást. Fontos megjegyezni, hogy nem csak emiatt szükséges a bőrápolás, hanem az általános ápoltság, szép küllem, tiszta és egészséges bőr érdekében is.

Belső védelem

Fogyasszunk vitaminokat! Az antioxidánsok segítik az építő és helyreállító folyamatokat szervezetünkben. Ilyenek például az A, C-, E-vitaminok. A hialuron és kollagén kapszulákkal és italokkal pedig pótolhatjuk, kiegészíthetjük azok mennyiségét szervezetünkben, hiszen idővel egyre kevesebbet termelünk ezekből.