A bölcsesség a korral jár – mondják. A tudomány nemrég ráerősített, hogy többségében valóban igaz ez az állítás, ám önmagában a kor nem garantálja a bölcsességet, ritka alkalmakkor pedig az is megesik, hogy a kivétel erősíti a szabályt, vagyis fiatalabb korban is eljöhet a megvilágosodás.

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Orvostudományi Karának kutatói egy nemzeti és nemzetközi felmérésekhez, biológiai kutatásokhoz és klinikai vizsgálatokhoz már korábban kifejlesztett, 28 elemből álló bölcsességskálát (SD-WISE-28) nemrég hét eleműre rövidítettek, állításuk szerint pedig ennek segítségével is viszonylag pontosan meg lehet határozni, hogy valaki mennyire bölcs – írja az International Psychogeriatrics című folyóiratban publikált tanulmány alapján a HáziPatika.com

„A bölcsességmérést egyre gyakrabban alkalmazzák a mentális egészséget és az optimális öregedést befolyásoló tényezők tanulmányozására” – mondta Dilip V. Jeste, az egyetem pszichiátriai és idegtudományi professzora, a tanulmány vezető szerzője.

A bölcsesség hét „összetevője” az önreflexió, a proszociális viselkedés (például empátia, együttérzés és altruizmus), az érzelmi szabályozás, a különböző nézőpontok elfogadása, a határozottság, a szociális tanácsadás és a spiritualitás.

via GIPHY

A kutatók legutóbbi tanulmányukban erre a hét „összetevőre” vonatkozó állításokat fogalmaztak meg, az összesen 2093, 20 és 82 éves kor közötti résztvevőnek pedig egy 1-től 5-ig terjedő skálán kellett jelölnie, hogy az adott állítás milyen szinten vonatkozik rá. Ez a hét állítás a következő volt:

  • Nyugodt maradok nyomás alatt
  • Kerülöm az önreflexiót
  • Szeretem, ha sokféle nézőpontból szemlélhetem az eseményeket
  • Hajlamos vagyok elodázni a fontosabb döntések meghozatalát, ameddig csak tudom
  • Gyakran nem tudom, mit mondjak az embereknek, amikor tanácsot kérnek
  • A hitem belső erőt ad
  • Kerülöm azokat a helyzeteket, amelyeknél tudom, hogy szükség lesz a segítségemre

„A bölcsesség egy potenciálisan módosítható személyiségjegy, amely összefüggésben áll az egészséggel és a hosszú élettartammal. A héttényezős skála kölcsönös pozitív viszonyban van az ellenálló képességgel, a boldogsággal és a mentális jólléttel, és kölcsönös negatív viszonyban a magányossággal, a depresszióval és a szorongással. Ahogy a COVID-19 elleni oltás megvéd minket az új koronavírustól, a bölcsesség segíthet megvédeni minket a magánytól. Vagyis hozzájárulhat ahhoz, hogy az elmúlt 20 évben megfigyelhető elmagányosodás, a növekvő számú öngyilkosságok és az opioidokkal való visszaélés terén valamelyest javuljon a helyzet” – fejtette ki Jeste, akinek kutatócsoportja a lakosság genetikai, biológiai, pszichológiai és kulturális adottságait is figyelembe véve, a különféle mentális, fizikai és kognitív egészséggel kapcsolatos tényezőket is beszámítva tervezi következő vizsgálatait.

Mindez létfontosságú lehet, mert bölcsességre van szükségünk a túléléshez és az életben való boldoguláshoz

– összegezte Dilip V. Jeste.