Évente több mint 100 ezer gyermek haláláért felel világszerte a légúti fertőzéseket okozó, úgynevezett Emberi légúti óriássejtes vírus (RSV). A kórokozó ellen most úgy tűnik, hatásos vakcinát fejlesztettek ki ausztrál kutatók.

A Niversimab nevű készítményt nem kevesebb, mint 20 év alatt sikerült kifejlesztenie a kutatócsoportnak. A vakcina a közelmúltban esett át a harmadik fázisú klinikai vizsgálatokon, amelyek pozitív eredményekkel zárultak. Peter Richmond, a védőoltást kifejlesztő csoport vezetője, egyben a Nyugat-Ausztráliai Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszékének vezetője szerint az ampullák már egy éven belül piacra kerülhetnek.

Megelőző kezelésként már az idei év végére vagy 2023 elejére engedélyt kaphat az Egyesült Államokban és Európában.

A védőoltást hamarosan egy olyan vakcina is követi majd, amelyet az állapotos nők kaphatnak meg, hogy születendő gyermeküket immunizálják a vírus ellen – írja a HáziPatika.com.

Így fertőz

Az RSV miatt 3,6 millióan szorulnak kórházi kezelésre világszerte, évente pedig több mint 100 ezer halálesetet okoz. A vírus a légutakat és a tüdőt fertőzi meg, életveszélyes szövődményei lehetnek.

(Borítókép: Oltást kapó szőke kisfiú. Illusztráció: Getty Images)