Egy lakás hűtése nem csak légkondicionáló berendezés használatával valósítható meg.

A rezsicsökkentés változó feltételeinek árnyékában bizonyára már ön is utánaszámolt, hogy egy hónapban mennyi energiát fogyaszt. Sokan spórolásra kényszerülnek, ha a csökkentett árú értékhatáron belül szeretnének maradni, ehhez pedig jól meg kell gondolni, hogy melyek azok az elektronikai eszközök, amelyek használatát csökkenthetik. Ilyen például az egyébként sem kevés áramot fogyasztó klímaberendezés, amely helyett kiváló alternatív megoldások léteznek. Az egyik ilyen praktika például nemcsak hogy könnyen kivitelezhető, de környezetbarát és az áramszámlánkra is igen jótékony hatással van.

Nem kell hozzá más csak:

  • egy asztali vagy állóventilátor
  • némi víz
  • egy pár ruha vagy más textilféleség.

Az eredményes hűtésről a fizika egyik törvényszerűsége gondoskodik: a víz párolgása során hőt von el a környezetétől. A hőelvonás azt jelenti, hogy a párolgó tárgy felülete, illetve környezete – jelen esetben a levegő – is lehűl.

Töltsünk meg félig vízzel egy lavort és tegyünk bele annyi textilneműt, amennyit csak tudunk (ruha, pokróc, rongyok stb.). A jól átnedvesedett textilfélék mintegy fele a víz szintje fölött legyen.

A ventilátort nagyjából egy méter távolságból irányítsuk a nedves ruhákra és kapcsoljuk be a legkisebb fokozaton. A szerkezetet a ruhaszárítón lógó vizes ruhákra is irányítjuk.

(Borítókép: Grimaszoló férfi egy asztali ventillátor előtt. Illusztráció: Getty Images)