A Michelin-csillagos éttermeket általában a magas árkategóriába soroljuk, noha a skála igencsak széles.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Michelin-csillag a gasztronómia csúcsát jelenti. A kiemelkedő minőség azonban nem feltétlenül jár együtt a magas árral: van olyan csillagos hely, ahol már 1,5 dollárért (körülbelül 620 forintért) is ehetünk.

Természetesen ez az üdítő kivételek közé tartozik, ugyanis a legtöbb ilyen elismeréssel díjazott étteremben 300-400 dollár (124-165 ezer forint) között mozog egy-egy étkezés ára. A cnbc.com összeállította a világ legdrágább éttermeinek tízes listáját. Csak az olyan helyeket rangsorolták, amelyek rendelkeznek Michelin-csillaggal vagy Michelin-csillagos a séfjük.

A lista a következőképpen alakult:

  • Sublimotion, Ibiza, Spanyolország 1740 dollár (körülbelül 608 ezer forint)
  • Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj, Kína 1422 dollár (588 ezer forint)
  • Kitcho Arashiyama Honten, Kiotó, Japán 910 dollár (376 ezer forint)
  • Azabu Kadowaki, Tokió, Japán 825 dollár (341 ezer forint)
  • Masa, New York, USA  (Japán étterem) 800 dollár (330 ezer forint)
  • Joel Robuchon, Tokió, Japán 637 dollár (263 ezer forint)
  • Kikunoi Honten, Kiotó, Japán 637 dollár (263 ezer forint)
  • Gion Maruyama, Kiotó, Japán 637 dollár (263 ezer forint)
  • Guy Savoy, Párizs, Franciaország 615 dollár (254 ezer forint)
  • Piazza Duomo, Alba, Olaszország 580 dollár (239 ezer forint)

A leginkább zsebbenyúlós éttermek többsége tehát Japánban működik. A szigetország egyébként egyúttal az az ország is, ahol lakosságarányosan a legtöbb Michelin-csillagos étterem található, ráadásul Tokió a világ Michelin-fővárosa. 

A Japán éttermek magas árszabásának több oka is van. Erről a világhírű Masaharu Morimoto séf beszélt, akit milliók ismertek meg az “Iron Chef” és “Iron Chef America” című műsorokból.

A japán éttermek a világ minden tájáról szerzik be a szezonális halat, ami növeli az alapanyagok költségét. Ezen összetevők megfelelő szállításának és tárolásának megvan az ára, tekintve, hogy a friss tenger gyümölcsei rövid ideig eltarthatók

magyarázta a sztárséf, aki a Japán szakácsok képzettségét is kiemelte.

Nézzük, hogy mi a helyzet Magyarországon: hazánkban a Rumour by Rácz Jenő az egyik legborsosabb árú étterem, amely vagy Michelin-csillagos, vagy pedig Michelin-csillagos séfje van. Rácz Jenő éttermében étlapos rendelésre nincs is lehetőség. Két opció közül lehet választani: a Pre-Theatre Menu 30 000 Ft-ért egy rövidebb, kedvezőbb áron elérhető csomag, míg a Rumour Menu már 50 000 Ft és megközelítőleg három órányi gasztroélményt nyújt. 

A Konyhafőnök másik sztárséfje, Sárközi Ákos Michelin-csillagos éttermében egy hat fogásos fine dining élmény 39 000 Ft-ba kerül, ám itt lehetőség van étlapról is rendelni, mellyel elkerülhetjük, hogy hatalmas végösszegű számlát kapjunk.

(Borítókép: A Rumour by Rácz Jenő étterem belső tere. Fotó: Rumour by Rácz Jenő weboldala)