Dél-Korea a világ leggyorsabban öregedő nemzete.

Az ázsiai országban először 2018-ban esett 1 alá a termékenységi ráta, azaz az egy nőre jutó „élveszületések” száma. Összehasonlításképpen: a fejlődő országokban jellemzően 1,6 körül van ez az arány (Magyarországon például 2020-ra érte el az 1,56-os értéket – a szerk.) – írja a BBC cikke nyomán a 24.hu.

Ahhoz, hogy egy országnak a lakossága ne csökkenjen, 2,1-es rátát kellene elérnie. 

Bár egyértelműen világtrend, hogy kevesebb gyerek születik, ami Dél-Koreában történik, az egyenesen ijesztő. Az elmúlt négy évben még tovább romlott ott a helyzet: tavaly például 260 ezer 600-ra csökkent az újszülöttek száma, ami a lakosság mintegy 0,5 százalékának felel meg. Az ázsiai országban a legtöbben az egyre növekvő kiadásokat és a lakásárak emelkedését nevezték meg indokként a gyerekvállalási kedv csökkenése kapcsán. 

Egyszer már legyőzték a népességfogyást

Az 1950-53-as koreai háborút követő évtizedekben a népesség nagyjából megduplázódott. A gazdasági fejlődés első éveiben a kormány a túlnépesedés megfékezése érdekében arra ösztönözte a párokat, hogy csak egy gyermeket vállaljanak.

Ezt a politikát a századforduló táján elvetették, mivel a születések száma meredeken esni kezdett, ami arra késztette a kormányt, hogy évente több tízmilliárd dollárt költsön a gyermekvállalás ösztönzésére. Az 1970-es évekre már átlagban négy gyermeke volt egy dél-koreai nőnek.

(Borítókép: Dél-Korea zászlója. Fotó: Jacek Malipan/Getty Images)