Sok ember fél a darazsaktól, noha bizonyos fajok esetében ez a félelem alaptalan.

Az óriás tőrösdarázs Európa legnagyobb darazsa, akár öt centiméter hosszúra is megnőhet, teste vaskos, szárnyfesztávolsága eléri a 7-8 centimétert. A felnőtt egyedek nektárral táplálkoznak, legtöbbször virágokon láthatjuk őket, azonban peterakáskor más rovarok után kutatnak, hogy hordozzák, majd gazdatestként szolgáljanak petéiknek. 

A rovarvilág parányi óriásának számító tőrösdarázs esetében az embernek nincs oka aggodalomra: békés állat, és kifejezetten nehéz támadásra ingerelni. Ha mégis bekövetkezik a legrosszabb, akkor sincs ok pánikra: szúrása ugyan fájdalmas, de a mérge gyenge. Általában elkerüli az embert, támadása csak fizikai kontaktussal provokálható ki. Ebben az esetben is 1-2 napon belül elmúlik a gyulladás az érintett területen.

Ugyan méretben hasonló a lódarázshoz, mégis sokkalta hasznosabb és veszélytelenebb rovarról van szó. Nem véletlen, hogy aki végez eggyel, annak tetemes összeget kell fizetnie. Természetvédelmi értéke 50 ezer forint, így elpusztítása komoly bírságot von maga után. 

(Borítókép: Tőrösdarázs egy virágon. Fotó: Getty Images)