Az ember legjobb barátja számos módon képes kifejezni rajongását.

Minden kutyatulajdonos elgondolkodhatott már rajta, hogy vajon szereti-e őt négylábú kis kedvence. A válasz nagy valószínűséggel igen, ugyanakkor szakértők szerint a kutyák számos viselkedésformája megerősítheti ebben a gazdikat.

Bár az ember legjobb barátja beszéddel nem tudja kifejezni önmagát, a kutyák érzelmi világát vizsgáló viselkedéskutatók és állatorvosok, mint például dr. James Greenwood  és  Marc Bekoff szerint az ebek bizonyos viselkedési formákkal fejezik ki rajongásukat.  Amennyiben felfigyelünk ezekre a jelekre, szinte biztosra vehetjük, hogy háziállatunk boldog az otthonában és szereti a családját.

6 jel, ami azt jelzi, hogy kutyájA valóban szeretI ÖNT

  • Boldog tánc”: ezt a kifejezést használják arra a viselkedési formára, amikor hazaérkezésünkkor a kutyánk farok csóválva rohan oda hozzánk.
  • Szemkontaktus: sokan úgy gondolják, hogy ez egyfajta kihívás és a gazdi falkában betöltött rangjának a megkérdőjelezése a kutya részéről, valójában azonban megállapították: a kutya szervezetében ilyenkor oxitocin, azaz boldogsághormon keletkezik.
  • Odahozza a játékait: sokszor mi magunk is úgy fejezzük ki a szeretetünket kiskutyánknak, hogy új játékot veszünk neki. Amikor csahos barátunk odahozza nekünk valamelyiket, ezzel valójában minket akar utánozni, szeretete jeléül meg akar minket ajándékozni. A játék pozitív élményt jelent a számára, ezért annak átadásával akar nekünk is boldog pillanatot szerezni.
  • Mindenképpen hozzánk akar érni: amikor a kutyusunk keresi a lehetőséget, hogy nekünk dőljön, vagy legalább a lábával hozzánk érjen, akkor az azt jelenti, hogy velünk érzi magát biztonságban. Szeretne minél közelebb lenni hozzánk, ahogy újszülöttként az édesanyjához.
  • Mindenhova hűségesen követ: ha kölyökkorában megadtuk kis kedvencünknek a megfelelő minőségi időt és figyelmet, úgy mi lettünk számára az a személy, akivel igazán komfortosan érzi magát. Nem csoda, ha így folyton velünk szeretne lenni.
  • Nyugodtan figyeli, ahogy elmegy: ez a bizalom jele, ugyanis nem azért nézi ilyen nyugodtan, hogy elmegyünk, mert nem érdekli, hanem pont azért, mert pontosan tudja, hogy vissza fogunk menni hozzá.

(Borítókép: Egy nő és egy kutya a stégen ül. Fotó: GettyImages)