Ereszen kopogó esőcseppek, hűs szellő, az ablakhoz érő faágak halk zöreje: viharos időben sokunkat hamarabb elnyom az álom, ennek okát azonban csak nemrég fejtették meg a kutatók.

Mint ismert, sötétben az agyunk úgynevezett melatonin hormont termel, ez segít minket az elalvásban. Viharos, borult időben kevesebb a fény, előbb sötétedik, így a hormon termelődése is korábban megindul. Erre rátesz egy lapáttal, hogy miután elered az eső, annak ritmikus mintázata 0 és 20 kHz közötti, úgynevezett alfa-hullámokat kelt az agyban, ezzel mély relaxációs állapotba taszítva azt – mutattak rá a Melbourne-i Egyetem kutatói.

Esős időben a szabadtéri tevékenységek is korlátozódnak, így többnyire a kanapénk kényelmében, egy puha pokróc alatt töltjük a viharos  órákat.

via GIPHY

A tudósok rámutattak továbbá, hogy a levegő és az eső közötti súrlódás miatt a légtérben negatív töltésű, a levegő minőségét és annak oxigéntartalmát is javító ionok keletkeznek, amelyekkel érintkezve erőteljes biokémiai reakció lép fel a szervezetünkben. Amolyan nyugtatószerként hatnak, hipnózis jellegű hatást kifejtve. 

„A levegőben lévő baktériumok ellen is védelmet nyújthatnak, ugyanis csökkentik a köhögést, tüsszentést, torokbántalmakat okozó, különféle belélegzett részecskék irritációját” – mondta Pierce J. Howard, az Alkalmazott Kognitív Tudományok Központjának kutatási igazgatója.

Amellett tehát, hogy ezek a negatív töltésű ionok jótékony hatással lehetnek a légző-, valamint a szív- és érrendszeri egészségünkre, javíthatják a hangulatunkat, enyhíthetik a stresszt, valamint a depressziós tüneteket.

(Borítókép: Nő az ágyban esős időben. Illusztráció: Shutterstock)

(Habostorta.hu)