Nők tízezreinek életét keseríti meg az úgynevezett dysmenorrhea, vagyis a fájdalmas menstruáció. Az ő megsegítésükre vezetett be egy ilyen esetben felhasználható speciális szabadságformát Budapest VI. kerülete.

Bár a szigorú törvények miatt csak erősen korlátozott körben, de Magyarországon először bevezette a menstruációs szabadságot cégeinek munkavállalói részére Terézváros. Az új szabályozás szerint 

havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítanak azoknak a nőknek, akik a fájdalmas menstruáció néven ismert tünetegyüttesben szenvednek.

Soproni Tamás VI. kerületi polgármester Facebook-on kiemelte: a szabadság nem alanyi jogon, hanem orvosi igazolás ellenében jár. Továbbá az extra szabadságra való jogosultságot az érintettek esetében kétévente kell felülvizsgálni. 

A HáziPatika.com emlékeztet, hogy a menstruációs szabadságot számos ország alkalmazza. Japán, Dél-Korea és Indonézia, valamint Zambia korábban már engedélyezett rendkívüli szabadságot azoknak a nőknek, akik súlyos tünetektől szenvednek a menzeszük ideje alatt. A Spanyol Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság szerint a menstruáló nők körülbelül egyharmada szenved komoly fájdalmaktól, de még több nőt érint, ha a menzesz előtt jelentkező panaszokat is figyelembe vesszük.

via GIPHY

A probléma tünetei közé tartozik az akut hasi fájdalom, a fejfájás, a hasmenés, valamint a láz.

Soproni Tamás szerint a fiatal nők 60-90 százaléka szenved fájdalmas menstruációtól. Mivel a törvények nem teszik lehetővé, hogy az extra szabadnapot a polgármesteri hivatalban is bevezessék, ezért Palkovics László miniszterhez fordult, hogy a speciális szabadságot törvénybe iktassák. A kerületben a spanyol példa alapján vezették be az engedmény.

„A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. (...) Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved” – írta a politikus.

(Borítókép: Egy menstruációs naptárat mutató hölgy. Illusztráció: Shutterstock)