Mindezidáig országszerte kiváltságot élvezhettek a zöld rendszámú autóval rendelkezők, ugyanis sehol sem kellett parkolójegyet fizetniük. Ez szeptember 1-el megváltozott.

Igaz, eddig csak egyetlen Zala megyei város jelentette be, hogy a részben vagy teljesen elektromos hajtású autók számára is fizetőssé teszi a parkolást, feltehetőleg nem kell sokat várni, hogy más települések is Nagykanizsa nyomába lépjenek. A megyei jogú város közgyűlése június végén tárgyalt a parkolást érintő átalakításokról, akkor fogadták el az új szabályozást.

Az előterjesztés szerint a város 2017-től biztosított térítésmentes parkolást a környezetkímélő gépjárműveknek, miután pályázati támogatást nyert el elektromos töltők építésére. Ez a szerződés öt éven át biztosított volna ingyenes parkolást a zöld rendszámú autóknak, a város azonban 2019-ben elállt a megállapodástól, így az ingyenességre vonatkozó kötelezettsége is megszűnt, de eddig meghagyta – írja az MTI.

A közgyűlés arról is döntött, hogy szeptembertől 20 százalékkal nő a parkolási díj Nagykanizsán, így az eddigi 200 forint helyett 240 forintért, a kiemeltnek számító Erzsébet téren 400 helyett 480 forintért lehet majd óránként parkolni. Hétköznap változatlanul 16 óráig kell díjat fizetni, hétvégén pedig továbbra is ingyenes a parkolás a városban.

(Boírtókép: Egy nő az elektromos autóját tölti. Illusztráció: Northfoto)