A vegán életmód költséges, egészségtelen és haszontalan – ezek a legismertebb információk a veganizmussal kapcsolatban, amelyekre most rácáfolunk.

Mi a különbség a vegán és a vegetáriánus étrend között?

Vegetáriánus étrendet követ az a személy, aki hétköznapi nyelven szólva nem eszik hústermékeket. Ellenben a vegán személy étrendjét egy sokkal szigorúbb rendszer szabályozza. Ugyanis amellett, hogy nem fogyaszt húst, nem eszik semmilyen állati eredetű ételt sem, mint tojást, tejet, tejtermékeket (sajtot, túrót, joghurtot, kefirt ), valamint mézet és méhpempőt sem, ami szintén állati közreműködéssel készül.

Értelemszerűen nem esznek tenger gyümölcseit, halikrát, kaviárt sem, valamint gumicukrot és olyan ételeket, amelyek marhacsontból és marhabőrből készült zselatint tartalmaznak. Továbbá olyan gyógyszereket, vitaminokat, kollagént, amelyek a fentieket tartalmazzák. 

1. Vegánnak lenni egy trend

Sokan úgy gondolják a vegán életmód az elfogyasztott élelmiszerek szabályozásánál kimerül , azonban ez nem így van, ugyanis a veganizmus sokkal inkább egy életfelfogás. Ahogy fentebb is említettünk az életmód képviselőinek „lázongása” túlmutat az étkezé sükön . Igyek eznek a minimálisra csökkenteni az állatok szenvedésében nyújtott szerepüket. Ez pedig az öltözködésükre és a szórakozásukra is kihat. Nem járnak cirkuszba vagy olyan helyekre, ahol állatokat „dolgoztatnak” és nem hordanak olyan ruhadarabot, amely elkészítéséhez állati termékre volt szükség.

2. Vegánnak lenni egészséges/egészségtelen

Magát a vegán étrendet nem lehet ebbe a két kategória egyikébe besorolni. Mivel hasonlóan változatos lehet, mint a mindenevő étrend is, így nem minden, ami vegán termék címkézhető. A hangsúly továbbra is a tudatos étkezésen van és azon, hogy változatosan táplálkozzunk, továbbá sportoljunk és ne éljünk egészségtelen szerekkel.

Somogyi Sára, a BioTechUSA dietetikusa és termékspecialistája szerint a szervezet számára szükséges mennyiségű fehérjebevitel teljes mértékben teljesíthető egy jól összeállított növényi étrend mellett is, azonban a mennyiség mellett a minőségre is figyelni kell. 

3. Vegán étrend=salátaevés

GettyImages-1351413396

Ennek pont, hogy az ellenkezője igaz. Amennyiben tisztában vagyunk vele, milyen termékeket fogyaszthatunk vegánként, csak a kreativitásunk szabhat nekünk határt. Meglepő módon számos termék, amit a mindennapjaink során fogyasztunk vegán. Végtelen variációkban alkalmazhatók az olyan ritkábban használt növényi hozzávalók, mint a vöröslencse, a fehér- vagy vörösbab; gabonák és álgabonák, mint a bulgur, hajdina, árpa, köles, quinoa, amaránt vagy teff. Egy lelkesen főző vegán konyhájában rengeteg fűszer, curry, aszalt gyümölcsök, olajos magvak állnak rendelkezésre. Illetve ha eltűnik a tányérunkról főként a túlnyomóan fűszeres hús, akkor egy idő után sokkal kifinomultabb lesz az íz érzékünk.

4. A vegán étrend drága

Az előző pontokat kiegészítve, láthatjuk, hogy maga az egészséges életmód az, ami drága. A vegán ételek már most étkezésünk nagy részét kiteszik. A megfelelő figyelemmel pénztárcánk nem feltétlenül fogja megérezni az életmódváltást.

5. Nincs értelme vegánnak lenni

Egy fecske nem csinál nyarat – tartja a mondás, amely azonban megdőlni látszik. Bár való igaz, hogy egy ember tiltakozása nem fogja csődbe vinni a húsipart, azonban ha mindenki így gondolkodna, senki sem lenne vegán vagy vegetáriánus. Az állati termékek elhagyása az életünkből egy olyan csoporthoz való csatlakozás, amely idővel megreformálhatja a gazdaságot, kisebb ökológia lábnyomot, az állatvilág és a környezet virágzását, továbbá élhetőbb körülményeket teremthet a Földön.

A veganizmus néhány hazai képviselője:

  • Steiner Kristóf és férje, NimródBP-7685
  • Ábel Anita36-star wars premier-151217-IMG 5681
  • Bódy Sylviplayboy9
  • Mester Tamás

(Borítókép: Vegán ételek az asztalon. Fotó: GettyImages)