Az új biológia szabályszerűség a kutatókat is ledöbbentette.

Egy, a biológusok számára is szokatlan felfedezésre lett figyelmes egy kutatócsoport a dél-amerikai vizsgálataik során. Az Andok nyugati és keleti oldalán egyaránt élő kis egérszerű rágcsáló, az Abrothrix hirta egyedeit mérték fel, azonban az állatok mérete meglepően különbözött egymástól.  Először azt hitték, külön fajhoz tartozó élőlényekről van szó, de a genetikai vizsgálatuk során kiderült, hogy egy fajhoz tartoznak.

Arra viszont a kutatók akkor még nem kaptak választ, hogy mégis mi okozhatja a méretbeli különbségüket, mikor a környezetei tényezők és az életkörülmények vizsgálata során nem fedeztek jelentős eltérést. A biológusok mélyebbre ástak és közel 450 ehhez fajhoz tartozó koponya vizsgálata során egyetlen összefüggést találtak: az állatkák hosszúsági fok szerinti élőhelyét, vagyis pusztán attól függőnek tűnt a nagyságuk, hogy az Andokhoz képest keletre vagy nyugatra éltek-e.

Azonban ez még mindig nem adott magyarázatot az egerek méretére. A kutatást vezető Noé de la Sancha aztán hirtelen ráébredt, amikor egy előadásán épp az esőárnyék ökológiai hatásairól tanította diákjait.

Esőárnyéknak nevezzük azt, amikor egy hegy egyik oldalán a felemelkedő légtömeg kicsapódó párája még azon az oldalon lehull, majd a hegy túloldalán a leszálló légtömeg szárazzá válva nem ad csapadékot. E hatásnak köszönhetően alakultak ki a világ legszárazabb sivatagai is, például az Atacama. E hatásnak köszönhetően igen éles különbségek alakulhatnak ki a hegyek két oldala közt, az esős oldalon dús erdők, a száraz oldalon sivatag is lehet. A hatás a bolygó szinte minden hegyén és hegységén kimutatható valamilyen mértékben.

– írta a National Geographic.

Ennek az új ötletnek köszönhetően a kutatók ismét megvizsgálták az egerek méretét és ez elmélet beigazolódott:

az állatok mérete megfelelt annak, mennyire volt esős vagy esőárnyékban lévő hely az élőhelyük.

Egyelőre még csak erre az egy fajra érvényes ez az új biológiai szabályszerűség, de a kutatók úgy vélik érdemes lenne más állatfajoknál is megvizsgálni ezt a lehetőséget.

(National Geographic)

(Borítókép: Peru, Andok Fotó: Leonardo Fernandez/GettyImages)