A Blue Air román légitársaság kedden törölte az összes Romániából induló járatát.

A járatok törlése miatt kedden a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtéren hatalmas sorok alakultak ki. Rossz hír az utazni vágyóknak, hogy a közlekedés felfüggesztése a tervek szerint szeptember 12-ig kitart – számolt be a roadster.hu, az Independent cikke alapján. 

A vállalat 28 millió lej (2,3 milliárd forint) adósságot halmozott fel a román környezetvédelmi alappal szemben, ezért eljárás indult ellene, aminek során most zárolták a bankszámlákat 

– nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. A kormánytag szerint mindez nem indokolja a vállalat lépését, és felszólította őket, hogy tegyenek eleget az utasok felé vállalt kötelezettségeiknek.

Nicolae Ciuca miniszterelnök is megszólalt:

véleménye szerint megengedhetetlen, hogy háromezer ember várakozzon a repülőtéren, az érintette feleket a helyzet rendezésére szólította fel.

A Blue Air szerint a román állam a hibás, ugyanis a mostani helyzethez az is hozzájárult, hogy nyáron a román fogyasztóvédelem vezetője arra buzdította az embereket, bojkottálják a légitársaságot. Mindez több mint ötmillió euró veszteséget eredményezett a cégnek.

A két legnagyobb fapados légitársaság, a Ryanair és a Wizz Air ötven eurós mentőjegyeket ajánlott fel a törölt Blue Air járatok utasainak. 

(Borítókép: A Blue Air egyik utasszállítója. Fotó: NurPhoto/Getty Images)