shutterstock 260043224

Természetes szerekkel is legyőzhetők a tinik pattanásai

2022.09.08. 07:04

Kevesen tudják, hogy a közismert arctiszító, bőrnyugtató termékek valójában olyan anyagokat is tartalmaznak, amik száríthatják vagy irritálhatják a kamaszok egyébként is igénybevett bőrét. 

Ezeket az összetevőket azonban teljes körűen elkerülhetjük, hiszen rengeteg gyengéd, gyógynövényes alternatíva közt választhatunk, amelyek akár hatékonyabbak is lehetnek a vegyi anyagoknál.

Fontos, hogy már akár 9-10 éves korunkban átadjuk a gyerekeknek a helyes bőrápolás alapjait, még mielőtt a hormonok termelődése beindulna. Különösen igaz ez akkor, ha a családban örökletes a problémás bőr, ami súlyos formájában a kamaszok hetedét-nyolcadát is sújthatja.

– mondja Dr. Gyovai Viola, okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa. A gyerekeknek már ebben a korban érdemes megmutatni a reggeli és esti bőrápolást: nemcsak magát a rutint, hanem a megfelelő termékek használatát is. Emellett a problémás bőrű lányokat és a fiúkat is kéthetente-havonta ideális bőrtisztító kezelésre vinni a kozmetikushoz, aki megfelelően kitisztítja a pórusokat.

A szakértő hozzáteszi, egy időben trendinek számított a különböző szilárd szappanok használata.

Ezt azonban semmiképp sem tanácsolja a fiataloknak, hiszen a szappanokban található zsiradékok elzárhatják a pórusokat, így akadályozhatják a faggyú kiürülését és így a felduzzadt mitesszerek még be is gyulladhatnak. A bőrtisztításhoz éppen ezért érdemesebb SLS mentes gélt, alkoholmentes tonikot vagy habot használni.

Ha paraffinolaj -vagy viasz tartalmú termékeket használ valaki, eltömődhetnek a pórusok, előfordulhat, hogy erősebb gyulladásos góc alakul ki, amin akár demodex atkák is megtelepedhetnek. Ez már kifejezetten bőrgyógyászati probléma, a kozmetikus sem tudja kitisztítani az ilyen elfertőződött gócokat.

– figyelmeztet a szakember.

(Borítókép: Pattanásos nő Fotó: Shutterstock)