Felesége emlékei alapján könyv készül az ökológus életéről.

Egykor Afrika elismert természetvédői közé tartozott Gyöngyi Krisztián. A kiskunhalasi ökológus már egészen fiatalkorában nagy érdeklődést mutatott az orrszarvúak iránt.

Pete Morkel munkássága volt rá leginkább hatással. A kutató az 1990-es évek elején az elsők között volt, akik eltávolították az orrszarvúak tülkeit, annak érdekében, hogy az orvvadászok ne öljék meg őket csupán a tülkeikért. Nevéhez fűződött még más faj, mint az erdei elefántok, a núbiai zsiráfok és a fekete lóantilopok befogásához használt technikák kidolgozása is. Morkel a mai napig egyike azoknak a vadvilágot védő állatorvosoknak, akik Afrika szinte minden terepén megfordultak már.

Gyöngyi Krisztián 2011-ben Morkel mentorálsága alatt jutott Malawiba, mint orrszarvú-kutató, hogy a Durrell Természetvédelmi és Ökológiai Intézet, Kenti Egyetem mesterképzéséhez szükséges terepmunkát ott végezhesse el.

Gyöngyi egy évvel később a Liwonde Nemzeti Parkba került, mint orrszarvú-specialista. 2017-ben a már kisgyermekes családapa Akagera Nemzeti Parkban helyezkedett el, hogy a helyi vadőröket, akik soha nem látták még testközelből orrszarvút, nyomolvasásra és a jelfogó készülékek használatára betanítsa.

Sajnálatos módon még ebben az évben érte őt ott a vég, amikor összetalálkozott egy sebesült egyeddel, Heródessel. Azon a tragikus véget érő napon Gyöngyi és csapata testközelből vizsgálta az állatokat. 

Megközelítették az egyik orrszarvút, amikor az felbőszült, és csak nagyon kevés idejük maradt reagálni. Krisztián halálos sérüléseket szenvedett, eszméletlenül terült el a földön és a helyszínen pillanatok alatt életét vesztette. Az incidensben senki más nem sérült meg

– írta akkor a hír24.

Bedő Orsolya nemcsak felesége, de kollégája is volt az elhunyt kutatónak, ugyanis ő is részt vett az orrszarvúak jelölésében, monitorozásában, nyomkövetésében. A világutazó szerző, Balogh Boglárka idén megjelenő művében meséli el Gyöngyi Krisztián történetét, Bedő visszaemlékezései alapján.

(National Geographic)

(Borítókép: Északi szélesszájú orrszarvúk. Fotó: GettyImages)