Elérkezett a teák és forró csokoládék szezonja, ám előbbiek nemcsak élvezeti cikkekként, hanem gyógyírként is szolgálhatnak különböző betegségek esetén.

Többféle gyógyteát ismerünk, ám azt már kevesebben tudjuk, hogy mely betegségre pontosan milyet fogyasszunk. Azzal a legtöbben ugyan tisztában vagyunk, hogy az orbáncfűnek antidepresszáns hatása van, a citromfű pedig amellett, hogy szintén nyugtat, az emésztési panaszokat is enyhíti, de akadnak növények, amelyeknek egyes jótékony hatásait csak kevesen ismerik.

gyömbér

Az őszi-téli időszakban előszeretettel alkalmazzuk mézzel és citrommal vegyítve meghűlés esetén. Ennél azonban sokkal többre képes a gyömbér, mint az egyik legnépszerűbb gyógynövény: kutatások igazolják, hogy csökkentheti a vérnyomást, rákos megbetegedések esetén lassíthatja a tumorok növekedését, valamint gyomorfekély megelőzésére és a szervezet gyulladásainak enyhítésére is használható. Hasznosításához nincs más dolgunk, mint lereszelni, forró vízzel felönteni és 10-15 percre állni hagyni. Leszűrés után azonnal fogyasztható!

Hibiszkusz

A hibiszkusszal legtöbbször mint ízesítéssel találkozhatunk, ám a valódi gyógynövényből készült teát érdemes napi szinten fogyasztani. Tanulmányok szerint nemcsak a vérnyomás, hanem a testsúly csökkentésében is segítséget nyújthat. Íze hasonló az áfonyáéhoz.

Kamilla

Nagyanyáink egyik kedvenc gyógynövénye a kamilla virága. A temérdek nyugati gyógyszer megjelenése előtt az egyik leginkább hasznosított gyógynövény volt különböző gyulladások esetén, másik neve nem véletlenül az orvosi székfű. Előszeretettel fogyasztották és fogyasztják a mai napig teaként, de akár kamilla főzetes borogatást, ülőfürdőt vagy inhalálást is szoktak alkalmazni. Manapság már nem feltétlen ajánlják bármilyen gyulladásos betegségre, szárító hatása ugyanis nem minden esetben kifizetődő, például szemgyulladás esetén. Gyulladáscsökkentő hatása mellett antibakteriális és nyugtató hatása miatt is kedvelt, nem mellesleg a májat is védi.

Rooibos

A rooibos tea stimulálja a csontnövekedéshez szükséges sejteket, így egészségesebbé és erősebbé teheti a csontokat. Ennek tetejében a cukoréhséget is segíthet csillapítani, ezzel könnyebbé téve a fogyókúrákat. Az íze kellemesen selymes, édeskés és diós.

Borsmenta

A borsmentatea főként emésztéskönnyítő hatása miatt népszerű, de enyhülést hozhat hasfájás, gyomorgörcsök vagy gyomorégés esetén, valamint megfázások alkalmával is. Reggeli ébresztőnek sem utolsó, mivel az aromája és illata stimulálja az érzékeket, mi több, kutatások szerint segíthet megnövelni az agy oxigénszintjét, így javítja a memóriát és a koncentrációs készséget – írja a HáziPatika.com.

A gyógyteák hatalmas előnye, hogy tele vannak értékes tápanyagokkal és antioxidánsokkal, ráadásul többségük koffeinmentes, így bármilyen napszakban bátran fogyaszthatók. Érdemes figyelni arra, hogy a választott termékben ne legyen semmilyen hozzáadott ízesítő vagy illóolaj, mert ezek csökkenthetik az elkészített ital hatékonyságát. Ha tehetjük, válasszuk mindig az organikus termékeket.

(Borítókép: Gyógytea előkelő csészében. Fotó: GettyImages)