A franciaországi termelők azt ígérik, hogy októbertől ismét elérhető lesz a kinti boltok polcain a méltán híres dijoni mustár.

Franciaország élelmiszerboltjaiban az utóbbi időben alig lehetett kapni Burgundia fővárosának emblematikus termékét, a híres dijoni mustárt – számolt be a Portfólió

Háztartásonként egy üveg vásárolható” – állnak a korlátozást jelző feliratok a francia boltok polcain. 

A mustárkülönlegességből keletkező hiány már jóval az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása előtt kezdődött. A világ elsőszámú mustármagtermesztője, Kanada szállította Franciaországba a vetőmag 80 százalékát (a fennmaradó 20 százalékot teljes egészében Burgundiában termesztik), ám az észak-amerikai országban a 2021-es hőhullám következtében a mustármag-termés fele elpusztult.

Júniusban felhívást intéztek a helyi termelőkhöz, hogy növeljék a vetésterületet. A termelők motiválása érdekében több mint duplájára emelték a mustármag árát.

„A felhívás meghallgatásra talált: a vetésterület meghaladta a tízezer hektárt, a termesztők száma 160-ról több mint 500-ra nőtt” – mondta el Jérome Gervais, a Cote d'Or mezőgazdasági kamara szakértője..

A polcokon tehát már októberben ott lesz a dijoni mustár, hála az idei burgundiai termésnek.

Mitől különleges a dijoni mustár?

A dijoni mustármagtermesztés a középkor óta nagy népszerűségnek örvend. A termék egy speciális eljárással, must vagy fehérbor hozzáadásával készül, kizárólag barna vagy fekete mustármagból. A dijoni mustár tehát a minőségi alapanyagoktól és a készítési eljárástól lett igazi különlegesség.

(Borítókép: Dijoni mustár illusztráció. Fotó: fcafotodigital/Getty Images)