Kína megkerülhetetlen tagja lett a föld nagyhatalmainak, most már a Holdra is kiterjesztenék befolyásukat.

A világ egyik legnagyobb exportőre földöntúli távlatokban is elkezdett gondolkodni. Az ázsiai ország látványosan fejleszti az űrkutatását, sikeres missziót indított például a Holdra, ahol egy különleges anyag kibányászását tervezik – számolt be a Promotions a Daily Star cikke alapján.

A kínai nemzeti űrügynökség nemrég bejelentette, hogy a következő 10 évben rögtön három missziót is küldene a Holdra. A küldetés oka a hélium-3 nevű anyag, amellyel szerintük jelentős előnyre tehetnének szert az energiahordozókért folytatott versenyfutásban. 

Az örök energiát ígérő fűtőanyag azért különleges, mert nukleáris, de mégsem radioaktív.

Szinte minden kutatás egyetért azzal, hogy a hélium-3 sokkal előnyösebbnek tűnik, mint a ma használt fűtőanyagok bármelyike, és a mérések szerint a Hold regolit nevű kőzetében az elmúlt évmilliárdok során nagy mennyiség gyülemlett fel belőle. Az Index cikke szerint a Hold regolitja akár egymillió tonna hélium-3-at is tartalmazhat, amely évszázadokra elegendő energiát biztosíthatna az emberiségnek.

Az anyag kibányászása, majd földre szállítása a tudomány jelenlegi állása szerint sajnos kivitelezhetetlen, de talán a kínai holdmissziók meghozzák a várt áttörést. 

(Borítókép: Ember a Holdon illusztráció. Fotó: Nzoka John/Getty Images.)