Egészségre gyakorolt áldásos hatása miatt az emberiség évezredek óta használja a mézet. Egy közelmúltbeli tanulmány is a csodanektár jótékony hatásaira világít rá: egy igen agresszív, legtöbbször gyógyszerrezisztens kórokozó leküzdésében is segíthet.

Victoria Nolan, az angliai Aston Egyetem munkatársa és kutatócsoportjának tagjai úgy vélik, a mānuka méz az amikacin nevű antibiotikummal kombinálva hozzájárulhat a betegségek kezeléséhez és sikerrel veheti fel a harcot a Mycobacterium abscessus-szal, mely a tuberkulózist okozó Mycobacterium tuberculosis-szal áll távoli rokonságban – írja a Life.hu a 24.hu nyomán. 

A már meglévő tüdőbetegségben, például cisztás fibrózisban szenvedő páciensek különösen érzékenyek a Mycobacterium abscessusra, mely leginkább azért okoz problémát, mert a kórokozó több törzse az eltérő gyógyszerekkel szemben ellenálló.

via GIPHY

Ezt a tüdőfertőzést egy 12 hónapon át tartó antimikrobiális kemoterápiával szokták kezelni, illetve egy olyan, amikacint is tartalmazó antibiotikum-keverékkel, amely súlyos mellékhatásokat okoz. A betegek émelygést, hányást, hallásvesztést és májkárosodást tapasztalhatnak, a véralvadáshoz köthető vérkomponenseinek és fehérvérsejtjeinek száma pedig lecsökkenhet náluk.

A ScienceAlert az írja, hogy a terápia sikere ennek ellenére is csupán 50 százalékos, a baktériumnak ráadásul további mellékhatásai is vannak: tartós bőr- és lágyrészfertőzéseket okozhat, és testünk bármely szervét elérheti. 

A méz különböző koncentrációinak hatásait Victoria Nolan és kollégái szövettenyészetekben vizsgálták. Mint kiderült,

azért kezdtek el kísérletezni a mānuka mézzel, mert egy emberibb kezelési alternatívát szerettek volna biztosítani.

A vizsgálat során összesen 16 olyan pácienstől vettek mintát, akik cisztás fibrózisban vagy hörgőtágulatban szenvedtek. Azoknak a betegeknek a szövetmintáiban, akikben a M. abscessus ellenállónak bizonyult a gyógyszerekkel szemben, a mézzel kiegészített kezelés elpusztította a baktériumokat.

A tudósok a jövőben klinikai kísérletek keretében is tesztelnék a mānuka méz hatásait.

Tudta?

A méhek az Ausztráliában, Új-Zélandon és Délkelet-Ázsiában honos Leptospermum fák nektárjából készítik a mānuka mézet. A virágok nektárjában egy gliceron nevű vegyület található, amely mézzé alakítva lassan metilglioxállá változik. Antibakteriális hatásait korábban is felismerték, ez a vegyület azonban más mézekben nem fellelhető.

(Borítókép: képünk illusztráció! Fotó: Getty Images)