Arcunk sokféleképpen képes jelezni, ha valami nincs rendben a szervezetünkben.

Száraz, hámló bőr vagy ajkak

A kiszáradás vagy dehidratáció hátterében komolyabb probléma is meghúzódhat. Például pajzsmirigy-alulműködésre vagy cukorbetegségre, de ekcémára is utalhat. 

Táskás, puffadt szemek

Ha fáradtak vagyunk, azt a szemünk alatti táskák is jelezhetik. Előfordulhat azonban, hogy a panasz valamilyen betegségre hívja fel a figyelmet: ha a duzzanat mellett viszket, fáj az arcunk, akkor lehet, hogy allergiás reakció áll a háttérben. 

bénulás 

A stroke egyik legjellemzőbb tünete, hogy az arc egyik fele lebénul, a száj egyik sarka lekonyul. Amennyiben a tünetet bizsergés, zsibbadás is kíséri, mielőbb kérjünk orvosi segítséget. Bár más betegség is okozhat hasonló tüneteket, mindenekelőtt érdemes kizárni az agyvérzés lehetőségét.

Elszíneződés

Gyanúra adhat okot, ha az arcbőrünk a megszokottól eltérő árnyalatú. Az állandósult sápadtság vérszegénységre, a sárgás bőr májproblémákra utalhat, a kékes ajkak pedig szív- vagy tüdőbetegségre figyelmeztethetnek minket.

Kiütések, foltok, pattanások

Ezek a bőrpanaszok árulkodhatnak emésztési rendellenességekről. A lisztérzékenység vagy a laktózérzékenység egyik gyakori tünete például a pattanásos, gyulladt arcbőr – írja a The Healthy cikke alapján a hazipatika.com.

(Borítókép: Beteg nő. Illusztráció: Raquel Arocena Torres/Getty Images)