Lisztéria baktériummal való esetleges szennyezettség miatt hívta vissza a terméket a boltokból a Nébih.

Listeria monocytogenes esetleges jelenléte miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívta és a forgalomból is kivonta a Wudy AIA márkajelzésű baromfi virslit, illetve a sajtos baromfivirslit - közölte a hatóság, amely arra kéri a vásárlókat, hogy

a 250 gramm kiszerelésű, 2022. október 2-ai Minőségmegőrzési idővel rendelkező baromfivirslit, valamint a 150 gramm kiszerelésű, 2022. szeptember 20-ával lejáró sajtos baromfivirslit ne fogyasszák el.

Az esetleges szennyezettségről a termék olasz gyártója az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesítette a Nébihet.

A lisztéria baktérium egyik legnagyobb veszélye, hogy agyhártyagyulladást okozhat. A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek (például nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek; lágysajtok; nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények; nyers halak, füstölt lazac; szeletelt élelmiszerek) – írja a HáziaPatika.com.

Bár egészséges emberekben sokszor egyáltalán nem okoz tünetet Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása, legyengült immunrendszerű személyek, várandós nők és idősek esetében az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat.

Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki.

(Borítókép: Több szál virsli egy fadeszkán. Illusztráció: Shutterstock)